Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε έπειτα από τεταμένη συζήτηση στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2011.


Έπειτα από πενθήμερη συζήτηση, η Βουλή ενέκρινε, χωρίς εκπλήξεις, τα ξημερώματα της Πέμπτης, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 156 είπαν «ναι» και 142 «όχι». Νωρίτερα, διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί.


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι Κασσάνδρες και οι οίκοι αξιολόγησης θα διαψευστούν, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, και δήλωσε πιο αποφασισμένος από ποτέ για τις απαραίτητες αλλαγές. Εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά της ΝΔ για το πώς έφτασε στη σημερινή κατάσταση η Ελλάδα, καθώς και κατά του προέδρου της ΝΔ προσωπικά ότι ποντάρει στην αποτυχία της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει η ΝΔ συνένοχος στη χρεοκοπία της χώρας, στην οποία, όπως εκτίμησε, οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένας καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση, τόνισε.





Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι τμήμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει «γκεμπελικά ψέματα» για τις αιτίες της κρίσης και τόνισε ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει τον λαό για την πολιτική της. Εκτίμησε δε ότι οι εξελίξεις θα διαμορφωθούν με αγώνες έξω από το Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για τις λανθασμένες αποφάσεις τους που προκάλεσαν τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «πρέπει να βρει τρόπο η Ελλάδα να μεταθέσει το χρέος της για μια 10ετία, ώστε να βρούμε σωστές λύσεις και να ορθοποδήσουμε» και τόνισε ότι πρέπει «να αλλάξουμε ρότα και να συνεννοηθούμε».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ηγείται «της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» και προέβλεψε ότι «ο λαός θα ξεσηκωθεί και θα σας ανατρέψει». Τέλος, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση, αλλά με ποιους όρους και με τι στόχο» είπε.

Η πενθήμερη συζήτηση σημαδεύτηκε και από την οξεία κριτική που άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με διαφοροποιήσεις και οι αιχμές κατά της οικονομικής πολιτικής. Η κριτική των βουλευτών προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται για το προσεχές διάστημα και νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να μιλήσουν ενώπιον του πρωθυπουργού.


Πηγή: www.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου