Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η κλοπή στην αρχαία Ολυμπία, τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό.Σχολιάζοντας την πρωτοφανή κλοπή στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, σχολίασε: «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πλούτος που μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης στα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και όχι βάρος στον προϋπολογισμό του κράτους. Η παραίτηση του κυρίου Γερουλάνου έπρεπε να είχε υποβληθεί από την κλοπή στην Πινακοθήκη».
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι αισθανόμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από την κλοπή στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, και την απώλεια αρχαιοτήτων ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας. Η παραίτηση του Υπουργού, μολονότι πράξη αναγκαία, δεν σώζει τις εντυπώσεις, καθώς η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτή φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη διαχρονική απαξίωση του ελληνικού πολιτισμού. Επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη από αρχαιολογικούς θησαυρούς που αποτελούν τη βιτρίνα και τον καθρέφτη του πολιτισμού μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:
-Καλύτερη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων
-Καλύτερη χρηματοδότηση για έρευνες, συντήρηση, προσωπικό.
Επισημαίνουμε πως ενώ για όλη την αρχαιολογική υπηρεσία ο προϋπολογισμός φέτος ήταν 12 εκ. ευρώ, για το Μέγαρο Μουσικής δόθηκαν σχεδόν 100 εκ. για να καλύψει «κενά», ενώ το Μουσείο Μπενάκη χρηματοδοτήθηκε με 3,5 εκ ευρώ για έκθεση βυζαντινών αντικειμένων στην Ν. Υόρκη με αντικείμενα που δεν ήταν καν δικά του, αλλά του Υπουργείου Πολιτισμού!
Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι σημαντικό υποσύνολο της Ακίνητης και Κινητής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι τράπεζες αναντικατάστατων πολιτιστικών αγαθών αμύθητης και παγκόσμιας αξίας, που αποτελούν για τη χώρα μας ασύγκριτο πλεονέκτημα. Είναι αδιανόητο να μην λαμβάνονται τ’ ανάλογα προληπτικά, αποτρεπτικά και αποτελεσματικά μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου