Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής εγκαινίασε τις εκδηλώσεις του 3ου Εικαστικού Κύκλου.



Ξεκίνησαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 οι οπτικοακουστικές εκδηλώσεις που οργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου στο πλαίσιο του 3ου Εικαστικού Κύκλου. Καλεσμένος ήταν ο γνωστός, βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας και επιτυχημένος σκηνοθέτης κ. Φίλιππος Κουτσαφτής ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ''η φωτογραφία στον κινηματογράφο''.
Στο καλωσόρισμά του ο καλλιτεχνικός δ-ντής του Εικαστικού Εργαστηρίου Χρήστος Γαρουφαλής εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Αντιδημάρχου Παιδείας–Πολιτισμού κ. Κων-νας Κατσαρή, της προέδρου της ΚΕΠΑ κ. Ευαγ. Κραβαρίτη, των συνεργατών του στο Εικαστ. Εργαστήρι και του ιδίου προσωπικά για τον τραγικό θάνατο του βυζαντινολόγου Νίκου Καπώνη. Αναφέρθηκε στην αξία της προσπάθειας του Εικαστ. Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, προτείνοντας τη δημιουργική διέξοδο και τον πολιτισμό μας σαν αντίδοτο στην κατήφεια των καιρών.







Στη συνέχεια ο κ. Κουτσαφτής μέσα από διαφάνειες παρουσίασε τη σπουδαιότητα του φωτός στη γλυπτική, τη ζωγραφική (Καραβάτζιο, Βερμέερ, Ρέμπραντ) και κατ’ επέκταση στην φωτογραφία από τους προχριστιανικούς χρόνους έως σήμερα (πορτραίτα Φαγιούμ, βυζαντινές εικόνες). Αναφέρθηκε στον διαρκή προβληματισμό των φωτογράφων, σκηνοθετών, ζωγράφων και γλυπτών να διαχειριστούν με τον ιδανικότερο τρόπο το εξωτερικό φως και ιδιαίτερα το φως της Ελλάδας.
Σημείωσε πως η φωτογραφία στον κινηματογράφο είναι πολύ σημαντικό τμήμα στην διαδικασία παραγωγή μιας ταινίας που έχει πρωταρχική ευθύνη να μεταφέρει το σενάριο στον θεατή μέσα από την εικόνα. Δυσκολία που την διαφοροποιεί από μια οποιαδήποτε φωτογραφική λήψη.
Με κατανοητό τρόπο ανέφερε τις δυνατότητες που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το φως. Μέσα από χαρακτηριστικά πλάνα γνωστών ταινιών του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου εξήγησε στο κοινό τους τρόπους με τους οποίους ένας διευθυντής φωτογραφίας μπορεί να αποκαλύψει όχι μόνον τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ηθοποιών αλλά και την προσωπικότητα του ρόλου τους στην ταινία.

Επόμενος καλεσμένος στον 3ου Εικαστικό Κύκλο είναι ο κ. Χαράλαμπος Λέγγας, ένας από τους σημαντικότερους γνώστες και υπηρέτες της παραδοσιακής βιβλιοδεσίας, με θέμα : «Γραικοί στιχωτές - η βιβλιοδεσία ως κάτοπτρο της πνευματικής πορείας των Ελλήνων, από την πτώση της Πόλης έως την εθνική απελευθέρωση».
Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μμ.
Υπενθυμίζουμε πως όλες οι εκδηλώσεις του Εικαστικού Κύκλου θα παρουσιάζονται στο κτίριο της πρ. Τράπεζας Ελλάδος (Αναστασιάδη 1, Αγρίνιο).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου