Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Διορία μέχρι τη Δευτέρα για ρύθμιση στην Εφορία


Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε 827.396 φορολογούμενους για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 32 δισ. ευρώ. Σε όλους έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια, όμως ελάχιστοι έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα στις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διοθεί παράταση ενός μηνός, μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Οι οφειλέτες που θα προσέλθουν στις εφορίες για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, θα επωφεληθούν από τις τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, που δίνουν κίνητρα εξόφλησης με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει για οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Ρυθμίζοντας την οφειλή τους οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε δόσεις και να γλιτώσουν μεγάλο μέρος των προστίμων και προσαυξήσεων
Ειδικότερα, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις μειώνονται:
- Κατά 80% εαν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, έως τις 31 Μαίου (τη Δευτέρα).
- Κατά 60% εάν καταβληθεί μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαίου τουλάχιστον το 50% της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (602.807 φορολογούμενοι) έχουν χρέη έως 2.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και 3.700 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας(!). Ορισμένοι από αυτούς είναι και μεγαλοϊδιοκτήτες και θα μπουν στην πρώτη γραμμή των κατασχετηρίων που θα ακολουθήσουν για όσους δεν κλείσουν τις εκκρεμμότητες χρεών τους.
26.165 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ έχουν δηλώσει 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα η αξία των οποίων φτάνει τα 5,229 δις ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου