Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Καθολική απαγόρευση καπνίσματος από 1ης Σεπτεμβρίου


Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος από 1ης Σεπτεμβρίου σε όλους τους δημόσιους χώρους προανήγγειλε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε, η πλήρης απαγόρευση αφορά όλους τους χώρους εργασίας, εστίασης, καφενεία και μπαρ, ενώ για τα καζίνο και τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων με ζωντανή μουσική θα δοθεί μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής οκτώ μηνών. Γνωστοποίησε όμως πως αυτό το οκτάμηνο θα υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος για τη μη πώληση καπνικών προϊόντων, για την πλήρη διασφάλιση των χωροταξικών εσωτερικών ρυθμίσεων, το σωστό εξαερισμό και φυσικά την πλήρη απαγόρευση εισόδου, και για τον καπνό, αλλά γενικά και για το αλκοόλ και την κατανάλωση του κατανάλωση του αλκοόλ στους ανήλικους, δηλαδή στους κάτω των 18 ετών.
Προαναγγέλοντας το νέο πακέτο μέτρων πολιτικής για το κάπνισμα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ακόμη πως θα υπάρξει απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού. Όπως σημείωσε, θα πρόκειται για απλή και σαφή απαγόρευση, η οποία θα καλύψει το κενό που, όπως επισήμανε, υπήρχε για τις αίθουσες των κινηματογράφων, αλλά και για κάθε είδους προώθηση καπνικών προϊόντων με κινητή διαφήμιση ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο ζωντανή διαφήμιση.

Επιπλέον, το υπουργείο ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση του καπνού για την προαγωγή της υγείας, για την πρόληψη.

Επίσης, στο πλαίσιο του ελέγχου και της αποτελεσματικής εποπτείας του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, θα ενεργοποιείται και θα έχει κρίσιμο ρόλο η δημοτική αστυνομία. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί επικουρικά το Λιμενικό Σώμα όσον αφορά την εποπτεία σε χώρους ευθύνης του. Το ΣΕΥΥΠ δεν θα φύγει τελείως από την εποπτεία αυτή, απλώς, δεν θα έχει το ρόλο τον πρωτεύοντα σε αυτή την υπόθεση, αλλά θα είναι για περιπτώσεις συγκεκριμένες καταγγελιών.

Η υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ακόμη πως στόχος είναι τα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ να λειτουργήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά. Μάλιστα είναι υπό επεξεργασία ανάπτυξη ακόμα ευρύτερα της λογικής της πρόληψης, μέσα και από τα Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη δημόσια υγεία, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος το επόμενο διάστημα όσον αφορά την προαγωγή της πρόληψης της δημόσιας υγείας και την αγωγή υγείας, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα θέματα των νέων ανθρώπων, των μαθητών.

Καταλήγοντας, η κ. Ξενογιαννακούλου ανέφερε πως το υπουργείο θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες το σχέδιο νόμου, το οποίο θα σταλεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους για στην εξειδίκευση αυτών των μέτρων. Διευκρίνισε πως είτε αυτό αφορά τα πρόστιμα είτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες εφαρμογής, το υπουργείο είναι ανοιχτό συζητήσει όσον αφορά τις τελικές νομοτεχνικές διατυπώσεις.

Ολο και περισσότεροι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όλο και περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ξεκινούν το κάπνισμα, ενώ υπάρχουν παιδιά που έχουν δοκιμάσει το τσιγάρο από την ηλικία των 10 ετών. Σήμερα, ένας στους τρεις νέους καπνίζει, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται σε σχέση με τους ενήλικες καπνιστές.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των καπνιστών σε νεαρή ηλικία είναι ιδιαίτερα υψηλός: 70% στις ηλικίες 16 - 25 ετών, από τους οποίους το 45% είναι συστηματικοί καπνιστές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ως το 2025 θα έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο είναι 1.100.000.000 και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα), εξαιτίας του καπνίσματος.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της οργάνωσης ΝΕΟΙ, για τους λόγους που οι νέοι στρέφονται στο κάπνισμα, προέκυψε ότι:

• Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία στις εφηβικές ηλικίες. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το "ρεύμα".

• Αρκετοί έφηβοι αναζητούν στην απόλαυση ενός τσιγάρου ηρεμία από τα νεύρα τους και έναν τρόπο να αποβάλλουν το άγχος του σχολείου και του φροντιστηρίου.

• Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.

• Στα πρώτα στάδια της εφηβικής ηλικίας πολλοί θεωρούν ότι με το κάπνισμα δείχνουν πιο ώριμοι - πιο μεγάλοι.

• Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσο για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους «σωστούς» κύκλους/ομάδες. Αρκετοί ήταν οι νέοι που παραδέχτηκαν ότι ξεκίνησαν να καπνίζουν, γιατί όλοι οι φίλοι τους στην παρέα κάπνιζαν.

• Ορισμένοι δήλωσαν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στιλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί/νεαρές θεωρούν ότι το αντίστοιχο φύλο βρίσκει ελκυστικό το τσιγάρο και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.

• Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.

• Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.

• Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.

• Άλλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου