Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για τον Αμβρακικό


Την Παρασκευή 28 Μαΐου συνεδρίασε στην Άρτα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με κύριο θέμα το Ειδικό Πρόγραμμα για τον Αμβρακικό. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία της Γ.Γ.Π.Η. κα Δ. Γεωργακοπούλου Μπάστα, πήραν μέρος οι Νομάρχες της Ηπείρου, πολλοί Δήμαρχοι, και εκπρόσωποι των φορέων. Παρόντες οι βουλευτές Πρέβεζας κος Β. Παπαχρήστος, Άρτας κ. Δ. Τσιρώνης Π. Στασινός, Κ. Παπασιώζος, ο συνεργάτης του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρβανίτης.



Εισήγηση Νομάρχη κ. Βασίλη Ιωάννου

Από όλους αναγνωρίζεται ότι ο Αμβρακικός αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα, ιδανικό καταφύγιο για την ανάπτυξη πλούσιας και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
Ένας ανεξάντλητος φυσικός πλούτος που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Ένας πραγματικός παράδεισος που όμως δυστυχώς βρίσκεται σε οριακό σημείο εκπέμποντας SOS.
Σε αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή που ο Αμβρακικός περιμένει μια «βαθειά ανάσα», οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής υποδέχονται με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξαγγελία και την έναρξη διαλόγου για την θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Αμβρακικό, το οποίο θα απαντά στις μέχρι τώρα θετικές μεν αλλά αποσπασματικές ενέργειες που γινόταν κατά Νομό, Δήμο ή Περιφέρεια.
Χαιρετίζουμε την σημαντική για την περιοχή μας απόφαση της Κυβέρνησης για την οποία έχουμε αγωνιστεί, εδώ και αρκετά χρόνια, αφού το πρόγραμμα αυτό εκπονήθηκε με βάση την πρόταση που είχε υποβληθεί και βραβευτεί ως Πρότυπο Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης το 2007.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν θα αναστείλει ή ακυρώσει την σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.
Παρά ταύτα δεν χρειάζεται κάποιοι να θριαμβολογούν, για ένα πρόγραμμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε τα συγκεκριμένα ποσά που θα διατεθούν τόσο για το 2010 όσο και για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που απαιτείται είναι να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται και με σύνεση και ρεαλισμό να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να βάλουμε τις βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σωτηρίας και αξιοποίησης του Αμβρακικού.
Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι η απαίτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος το οποίο θα αντιμετώπιζε συνολικά και όχι αποσπασματικά τα προβλήματα στο Εθνικό Πάρκο ξεκίνησε εδώ και 4-5 χρόνια με το συντονισμό της ΕΤΑΝΑΜ, της οποία είχα την τιμή να προεδρεύω.
Τότε και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις 24 φορείς της ευρύτερης περιοχής τριών Νομαρχιών, δέκα Δήμων, του Φορέα Διαχείρισης, του ΤΕΙ, Ενώσεων, Επιμελητηρίων και Συνεταιρισμών, συμφώνησαν και αποδέχτηκαν το πρώτο Καινοτόμο Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Αμβρακικού με την ονομασία «ΑΝΑΣΑ» συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100.000.000 €.
Το πρόγραμμα αυτό κατατέθηκε, όπως ειπώθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας στις αρχές του 2007, βραβεύτηκε για την καινοτομία του, ποτέ όμως δεν ενεργοποιήθηκε.
Ένα περίπου χρόνο μετά στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Αμβρακικό που οργανώθηκε τον Μάρτη του 2008 στην παραλία της Πρέβεζας και στην οποία παραβρέθηκαν εκτός των τοπικών φορέων και υψηλόβαθμα στελέχη κομμάτων (Χρυσοχοϊδης, Τσίπρας κλπ). Εμείς δεν εξαντληθήκαμε σε καταγγελίες προς την Κυβέρνηση, αλλά επαναφέραμε στην επικαιρότητα την ανάγκη για Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και μάλιστα για πρώτη φορά προσδιορίσαμε ότι θα πρέπει να έχει μια παρόμοια δομή με το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ».
Τότε στον χαιρετισμό μου είχα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Σήμερα και με την ευκαιρία αυτής της πρωτόγνωρης συγκέντρωσης των ενεργών πολιτών της περιοχής, επαναφέρουμε την πρόταση μας για ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που να αφορά τον Αμβρακικό παρόμοιο με αυτό της Πίνδου και ζητούμε όλα τα κόμματα και να υιοθετήσουν και να στηρίξουν την πρόταση μας».
Το θέμα της αναγκαιότητας συνολικής παρέμβασης για τον Αμβρακικό επαναφέραμε και πάλι στην 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2008 στις Φιλιάτες.
Στην τοποθέτηση μας τότε είχαμε και πάλι προτείνει στον Προεδρεύοντα Υφυπουργό κ. Φώλια, να χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Αμβρακικό το οποίο θα λειτουργήσει στα Πρότυπα του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» και το οποίο θα συνδιαχειριστούν οι Νομαρχίες και οι Δήμοι της περιοχής, μαζί με τις δυο Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Φώλιας τότε είχε αποφύγει να μας δώσει ακριβή απάντηση και παρέπεμψε το θέμα στις «καλένδες», γνώριμη τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Τον Ιουνίου του 2009(26-6-2009) απαντώντας σε επιστολή του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιου Παπανδρέου, στην οποία μας ζητήθηκε να καταθέσουμε προτάσεις και πρωτοβουλίες για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βάση την πράσινη ανάπτυξη για το νομό Πρέβεζας είχαμε χαρακτηριστικά τονίσει ότι:« Ο νομός Πρέβεζας που έχει την «ευλογία» να διαθέτει σπάνιες περιοχές Natura με κυριότερο το Εθνικό πάρκο Αμβρακικού και το οποίο βρίσκεται σε οριακό σημείο εκπέμποντας SOS, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη άμεσης αντίδρασης.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε ως πρώτης προτεραιότητας δράση την κατάρτιση ενός πενταετούς ολοκληρωμένου, εναλλακτικού προγράμματος προστασίας και αειφορικής διαχείρισης του Αμβρακικού.
Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταστήσει το Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού, μοντέλο Εναλλακτικής Πράσινης Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα αυτό, παρόμοιο με το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από Εθνικούς, όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.
Διαχειρίζεται από Κοινή Επιτροπή των συναρμόδιων Υπουργείων, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και των ΟΤΑ Α΄ & Β΄ Βαθμού, των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας.
Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτεί μελέτες και έργα που θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις πηγές ρύπανσης του Αμβρακικού, αλλά και να προωθήσουν την Πράσινη Ανάπτυξη στους τομείς της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας, του Τουρισμού κ.λ.π.».
Την πρόταση μας αυτή συζητήσαμε αναλυτικά με την συνεργάτη τότε του κ. Γεώργιου Παπανδρέου και σημερινή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη».
Κυρίες και κύριοι,
Τα παραπάνω ανέφερα, όχι για να εισπράξουμε τα εύσημα, αλλά ως απαντήσεις σε όλους αυτούς που κατά καιρούς επιχειρούν να μηδενίζουν το έργο μας προβάλλοντας παράλληλα ως δική τους προσωπική επιτυχία την υιοθέτηση του Προγράμματος «ΑΝΑΣΑ».
Σήμερα όλοι πλέον συμφωνούν ότι ο Αμβρακικός μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια άλλου τύπου ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Γι’ αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα που συζητάμε μπορεί να οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς ως νομός είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις, τις οποίες και έχουμε επεξεργαστεί, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Θεωρούμε όμως ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα θα πρέπει να συμφωνήσει μόνο στους κεντρικούς άξονες και να αποφύγει την εξειδίκευση και καταγραφή των προτάσεων για μελέτες και έργα, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Θα ήθελα όμως να καταθέσω μερικές προτάσεις και παρακαλούμε να εξεταστούν από το Συμβούλιο:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1.Είναι απαραίτητο στο πρόγραμμα να προστεθεί ένας 5ος άξονας, ο οποίος θα περιλαμβάνει υποστηρικτικές ενέργειες για τεχνική βοήθεια, διοικητική υποστήριξη αλλά και εκπόνηση μελετών ωρίμανσης των έργων.
2.Η τεχνική γραμματειακή υποστήριξη του προγράμματος να συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να ανατεθούν στην ΕΤΑΝΑΜ κατά αντιστοιχία με το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ που είχε η ΑΝΚΟ. Χωρίς να είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία και της ειδικής επιστημονικής επιτροπής όπως προτείνεται και από τον ΦΔΥΑ.
3.Αποκεντρωμένη Διαχείριση του Προγράμματος.
Δεν πρέπει να απουσιάζουν οι αυτοδιοικητικοί 1ου και 2ου βαθμού από την εξειδίκευση του προγράμματος και να μη γίνει μια Αθηνοκεντρική, εκ του μακρόθεν, διαχείριση της υπόθεσης του Αμβρακικού. Δεν είναι δυνατόν να διαχειριστούν το πρόγραμμα αυτό οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, χωρίς να έχουν αποφασιστικό ρόλο οι αιρετοί Περιφερειάρχες και οι τοπικοί παράγοντες.
4.Επανασχεδιασμός της ιχθυογεννητικής διαχείρισης με βάση τη φέρουσα ικανότητα του Αμβρακικού και κίνητρα για υποκατάσταση των εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών με εκτατικές στις λιμνοθάλασσες.
5.Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί το θέμα της διαχείρισης του ιχθυογεννητικού σταθμού. Ο ιχθυογεννητικός σταθμός μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο για εμπλουτισμό του κόλπου με ενδημικά είδη αλιευμάτων, όσο και για επιστημονικούς-ερευνητικούς στόχους.

Κλείνοντας εύχομαι να μην μείνουμε στα λόγια και σύντομα να γίνει η έναρξη του προγράμματος που θα φέρει στην περιοχή την άλλου τύπου ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε.
Ελπίζω παράλληλα, αυτή τη φορά να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος όπως η τοπικότητα και η αποσπασματικότητα των έργων. Να κυριαρχήσουν η προγραμματική ψυχραιμία, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, η σημαντικότητα των δράσεων και η περιφερειακή ανάπτυξη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου