Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΒΡΑΒΕΙΟ LUX 2010: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ


Οι ταινίες "Ακαδημία Πλάτωνος", " Die Fremde" και " Illégal" επιλέχθηκαν την Τρίτη (27.07.10) ως οι τελικοί διαγωνιζόμενοι για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Οι ταινίες αυτές μιλούν στις καρδιές των Ευρωπαίων πολιτών, τους ενθαρρύνουν να προβληματιστούν σχετικά με πολιτιστικά και οικογενειακά ζητήματα, καθώς και σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την καθημερινότητά τους.

Οι τρεις διαγωνιζόμενες ταινίες ανακοινώθηκαν στο τμήμα "Ημέρες Βενετίας" του Φεστιβάλ. Η "Ακαδημία Πλάτωνος" είναι συμπαραγωγή Ελλάδας-Γερμανίας (σκηνοθεσία Φίλιππος Τσίτος), η ταινία Die Fremde του Feo Aladag είναι γερμανικής παραγωγής και η ταινία Illégal του Olivier Masset-Depasse είναι συμπαραγωγή Βελγίου-Γαλλίας-Λουξεμβούργου.

Οι ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (26 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου). Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για την ανάδειξη της νικήτριας ταινίας και η απονομή του Βραβείου LUX 2010 θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο του ΕΚ στο Στρασβούργο.Ακαδημία Πλάτωνος

Κάθε πρωί ο Σταύρος ανοίγει το μαγαζί του, βγάζει έξω τις εφημερίδες και τις καρέκλες όπου εκείνος και οι φίλοι του κάθονται όλη τη μέρα περιβαλλόμενοι από τα γκρίζα κτήρια της Αθήνας. Είναι όλοι τους περήφανοι για το σκύλο τους τον Πατριώτη, που γαβγίζει σε όποιον Αλβανό περάσει από μπροστά τους. Ο Σταύρος και οι φίλοι του δεν συμπαθούν τους μετανάστες, αν και είναι πρόθυμοι να κάνουν τις δουλειές που οι Έλληνες δεν θέλουν. Δεν συμπαθούν ούτε τους Κινέζους που ήρθαν πρόσφατα στη γειτονιά. Η μητέρα του Σταύρου κάθεται πάντα στην είσοδο του μαγαζιού γκρινιάζοντας, παρά τη φροντίδα και την αφοσίωση του γιου της. Μια μέρα, ο Σταύρος θα συναντήσει έναν Αλβανό εργάτη, που θα τον αγκαλιάσει αποκαλώντας τον "γιε μου" στα Αλβανικά. Τι γνωρίζει στην πραγματικότητα ο Σταύρος για τους γονείς του; Η μητέρα του τού είχε πει ότι μετά το θάνατο του πατέρα του μετακόμισαν στην Αθήνα, όταν εκείνος ήταν 1 έτους. Οι φίλοι του τον βλέπουν πλέον με επιφύλαξη: Είναι Έλληνας ή Αλβανός; Έχει το δικαίωμα να τραγουδά: "Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ…";

Die Fremde (When we leave)

Τι θα θυσιάζατε για την αγάπη της οικογένειά σας; Τις αξίες σας; Την ελευθερία σας; Την ανεξαρτησία σας; Η Umay, γεννημένη στη Γερμανία, διαλύει το γάμο της στην Κωνσταντινούπολη και φεύγει παίρνοντας μαζί της το μικρό γιο της Cem. Ελπίζει ότι στο Βερολίνο την περιμένει μια καλύτερη ζωή με την οικογένειά της, όμως μια αναπάντεχη άφιξη δημιουργεί εντάσεις. Η οικογένειά της είναι παγιδευμένη στις πεποιθήσεις της, διχασμένη ανάμεσα στην αγάπη της για την Umay και τις κοινωνικές της αξίες. Τελικά αποφασίζουν να επιστρέψουν τον Cem στον πατέρα του στην Τουρκία. Η Umay αναγκάζεται να επιστρέψει για να κρατήσει το γιο της. Βρίσκει την εσωτερική δύναμη να φτιάξει μια νέα ζωή για την ίδια και τον Cem, αλλά η ανάγκη της για την αγάπη της οικογένειάς της την οδηγεί σε μάταιες προσπάθειες συμφιλίωσης. Αυτό που δεν συνειδητοποιεί είναι το πόσο βαθιές είναι οι πληγές και το πόσο επικίνδυνη έχει καταστεί η πάλη της για την ανεξαρτησία της.
Illégal

Η Τάνια και ο 14χρονος γιος της Ιβάν είναι παράνομοι μετανάστες από τη Ρωσία, και μένουν στο Βέλγιο εδώ και 8 χρόνια. Η Τάνια βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή, με το φόβο ότι η αστυνομία θα της κάνει έλεγχο- μέχρι που στο τέλος συλλαμβάνεται. Μητέρα και γιος χωρίζονται. Η Τάνια κρατείται σε μεταναστευτικό κέντρο. Κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναβρεί το γιο της, παρά τη συνεχή απειλή της απέλασης.


Οι απόψεις των σκηνοθετών για την Ευρώπη

Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Ακαδημία Πλάτωνος" Φίλιππος Τσίτος λέει: ''όλοι συμφωνούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια καλή ιδέα '. Οι ασυμφωνίες ξεκινούν όταν ο καθένας πρέπει να αποφασίσει ποιός έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος της Ένωσης, ποιός έχει το δικαίωμα να μείνει σε αυτή, ποιός θα πάρει βοήθεια από αυτή και ποιό μέλος θα έχει τα περισσότερα προνόμια σε σχέση με τα υπόλοιπα. Οι διακρίσεις περιτριγυρίζουν αυτές τις αποφάσεις. Η ανοχή είναι το πρώτο βήμα για τη λύση. Και το πώς ένα άτομο μπορεί να ανεχτεί τον ίδιο του τον εαυτό είναι το θέμα της ταινίας '' Ακαδημία Πλάτωνος ''. Κερδίζοντας το βραβείο LUX θα είναι μια αναγνώριση που αξίζει στο έργο - αλλά θα είμαι ειλικρινής : σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον εγχώριο κινηματογράφο και τους ακόμη δυσκολότερους καιρούς που γνωρίζει η Ελλάδα, κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη! Δημιουργώντας μικρές, ανεξάρτητες, μη αγγλόφωνες ταινίες στις μέρες μας είναι σαν να κολυμπάς σε άγριο ωκεανό τη νύχτα. Συνεχώς αισθάνεσαι σαν να πρόκειται να πνιγείς. Έτσι είσαι ευγνώμων για οτιδήποτε σε βοηθά να μείνεις έξω από το νερό '' .

Ο σκηνοθέτης Feo Aladag της ταινίας Die Fremde, δήλωσε πως '' ζούμε σε μια πολυ - πολιτισμική κοινωνία η οποία δε μπορεί πλέον να παράγει μόνο τη συναίνεση αλλά πρέπει να βρει νέους τρόπους να τα καταφέρει με τις αυξανόμενες αντιθέσεις. Αυτό θα συμβεί μόνο με τον αδιάκοπο διάλογο και με το να αφήσουμε τους εαυτούς μας να οδηγούνται με γνώμονα τις ομοιότητες παρά τις διαφορές μας. Η πεποίθηση μου είναι πως η αρμονική συνύπαρξη είναι δυνατή μόνο εάν στο όνομα της κατανόησης μεγαλώσουμε πέρα από τις αρχές μας και τις πεποιθήσεις μας. Αυτό το ζήτημα είναι παγκόσμιο, καθώς μας επηρεάζει όλους μας, είτε είναι άνθρωποι που αγαπιούνται, είτε μοιράζονται μια κοινωνία, μία χώρα ή ένα πλανήτη και σχηματίζουν κατά συνέπεια μια κοινότητα. Θα θέλαμε να απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προώθηση των ευρωπαϊκών ταινιών με σκοπό να ξεπεράσουν τα σύνορα και να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη μέσω του βραβείου LUX, αγγίζοντας ένα ευρύ κοινό και προωθώντας την διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την ελπίδα στις κοινωνίες μας. ''

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Illégal, Olivier Masset - Depasse λέει πως ''το Βραβείο LUX είναι για μένα μία καταπληκτική πρωτοβουλία που ενθαρρύνει την κυκλοφορία των ταινιών σε Ευρωπαϊκή κλίμακα. Τι αξία έχει μια ταινία που δε μπορούν να την δουν; Εξ αιτίας αυτού, είναι ξεκάθαρο πως το βραβείο είναι μια πραγματική ευκαιρία για την ταινία Illégal γιατί πιστεύω πως ότι προβάλλω σε αυτή τη ταινία ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εύχομαι να δημιουργηθεί μία συζήτηση όσο είναι δυνατόν στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης. Το βραβείο LUX μπορεί να θεωρηθεί ως το σημείο εκκίνησης για την όσο το δυνατόν ευρεία διάδοση της ταινίας.''

Η δέσμευση της Ευρώπης ως προς τον πολιτισμό

Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007 σαν αληθινό παράδειγμα της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματα της. Από τότε μέχρι σήμερα, το βραβείο LUX, προωθεί κάθε χρόνο ταινίες που διαπραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης και τον τρόπο με τον οποίο επιλαμβάνονται τις διασυνοριακές τους ανησυχίες όπως τη μετανάστευση, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τις δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, η κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων - της ζωής τους, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.

Όπως και με προηγούμενους νικητές - "Από την άλλη πλευρά" (2007), "Η σιωπή της Λόρνα" (2008), "Welcome" (2009) - η ταινία που θα κερδίσει το βραβείο LUX 2010 χαίρει οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του υποτιτλισμού σε 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσαρμογή της ταινίας για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης καθώς και την παραγωγή ενός 35λεπτου αντιτύπου για κάθε χώρα μέλος ή την υποστήριξη της κυκλοφορίας ενός DVD.

Οι τρείς υποψήφιες ταινίεςέχουν επιλεχθεί από κατάλογο δέκα ταινιών που κατήρτησε η Επίσημη Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου LUX 2010 στις 28 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου