Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΥΠΕΣ: Γ. Ραγκούσης «Οριστικά με το 50%+1 οι εκλογές»


Επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, η «aftodioikisis.gr», μετά τη τοποθέτηση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων.

Ο κ. Ραγκούσης, έβαλε τέλος στις φήμες περί ενδεχόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζοντας πως «οι προσεχείς εκλογές της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν με το 50 συν 1. Το ζήτημα έχει λυθεί από την ψήφιση του Καλλικράτη. Τότε είχα πει πως θα βλέπαμε αλλαγή αν υπήρχε ομοφωνία όλων των κομμάτων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εξάλλου το συγκεκριμένο σύστημα που θεσμοθετήθηκε αποτελούσε βασική προεκλογική μας δέσμευση».


Τέλος τα κουπόνια και στις βουλευτικές

Σαφές μήνυμα ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους δεν εφαρμόσουν τον νέο νόμο, έστειλε ο κ. Ραγκούσης, αναφορικά και με το θέμα της κατάργησης «της χρηματοδότησης των κομμάτων και υποψηφίων, με ανώνυμα κουπόνια».

«Η συζήτηση για τα ανώνυμα κουπόνια είναι υπέρ του μαύρου πολιτικού χρήματος. Με τα ανώνυμα κουπόνια μαζεύονται και διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά και η χώρα μας κατηγορείται από την Ευρώπη ακριβώς για αυτή την ανωνυμία», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, επικαλούμενος σχετική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε επιπλέον ότι «θα απαγορευθεί η διακίνηση τέτοιων εντύπων μέσω των δημοσίων υπηρεσιών». Ο υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας σε συζήτηση με δημοσιογράφους πως το μέτρο θα επεκταθεί και στις βουλευτικές εκλογές.

Στα χαρακώματα με ΚΚΕ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκο να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «το νομοσχέδιο είναι γεμάτο από ρυθμίσεις με υποκρισία και διατάξεις από αντιδημοκρατικές έως αντιδραστικές. Στόχος σας είναι να κτυπήσετε και να πλήξετε τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και γενικότερα όσους δεν τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι. Το ΚΚΕ δεν θα τηρήσει ότι μας εμποδίζει στην πολιτική μας», κατέληξε.

Απαντώντας, ο υπουργός αντέτεινε ότι «η συζήτηση δεν έχει νόημα για το εάν το ΚΚΕ τηρήσει τον νόμο, γιατί θα τον παραβιάσουν αυτοί που θα το ελέγξουν...»

ΝΔ – ΛΑΟΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Νάκος, εξέφρασε την αμφιβολία του για την επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου και δήλωσε αντίθετος με την κατάργηση των κουπονιών και την αντικατάστασή τους με διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων. Θέση με την οποία συντάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Πλεύρης, από το ΛΑΟΣ, διατύπωσε την ένστασή του για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, διερωτώμενος πώς γίνεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από θερινό τμήμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις διατάξεις του υποκριτικές.

Την άποψη της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων ζήτησε η κ. Αμανατίδου, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «πως οι περισσότερες διατάξεις θα στραγγαλίσουν τους μικρούς που δεν έχουν δοσοληψία με μεγάλα συμφέροντα».

Με το σχέδιο νόμου συμφώνησε επί της αρχής η ΝΔ ενώ διαφώνησαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου