Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«PANE NOSTRUM» Διεθνές Φεστιβάλ Ψωμιού.


Επιστρέφει από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ψωμιού, “PANE NOSTRUM”, που για δωδέκατη χρονιά πραγματοποιείται στη Senigallia (Marche-Ανκόνα), αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που αναδεικνύουν τα μέρη και τα άριστα προϊόντα της ιταλικής οινογαστρονομίας.
Ψωμιά και αρτοποιήματα σε όλα τα σχήματα και τις γεύσεις, που προέρχονται όπως πάντα, από όλη την Ιταλία, καθώς και από πολλές περιοχές του εξωτερικού, φτιαγμένα με αρχαία γνώση και αλχημεία στοιχείων (γη, νερό, αέρας, φωτιά, χέρια, υπομονή), θα πρωταγωνιστούν σε ένα τετραήμερο “λευκής τέχνης”.







Τέσσερις έντονες ημέρες ταξιδιού σε διάφορα μήκη και πλάτη μίας τροφής που ενώνει τους πολιτισμούς όλου του κόσμου. Τέσσερις ημέρες αρωμάτων και τελετουργιών, γνώσης, παράδοσης και γεύσης στη Βελούδινη παραλία που θα περιλαμβάνουν υπαίθριους φούρνους και αρτοποιούς εν δράση στην πλατεία μπροστά στο κοινό, δωρεάν μαθήματα αρτοποιίας για ενήλικες και παιδιά, ένα “τσουβάλι” ψωμιά από όλη την Ιταλία και την Ευρώπη: Liguria, Σικελία, Lazio (άρτος του Genzano), Umbria (άρτος του Terni), Τοσκάνη (Marocca di Casola και Testarolo), Val Gardena (Alto Adige), Marche, τις τρεις αδελφοποιημένες πόλεις Sens (Γαλλία), Lorrach (Γερμανία) και Chester (Μεγάλη Βρετανία). Ο Σύλλογος Πιτσαδόρων που θα προτείνει πίτσα σε χρόνο μηδέν με υλικά παραγωγής των αγροτών της περιοχής Marche. Γεύσεις άλλων εποχών και σύγχρονες αγροτικές γνώσεις υπό την επίβλεψη των Αγροτικών επαγγελματικών ενώσεων της περιοχής, εργαστήριο αφιερωμένο στην κοιλιοκάκη, μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη, διαδρομές γευσιγνωσίας κρασιών και μπύρας.

Κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ, “PANE NOSTRUM” αφηγείται τις πολλαπλές εκδηλώσεις του ψωμιού, τη φαντασία και τις παραδόσεις, φιλοξενώντας αρτοποιούς και δρώμενα που το αναδεικνύουν και προωθεί ένα πρακτικό και συγκεκριμένο προβληματισμό σχετικά με τη σωστή και συνειδητή διατροφή.
Το πνεύμα είναι η επιστροφή στη νόστιμη και υγιεινή μαγειρική που μας διδάσκει να μην πετάμε ούτε ψίχουλο, η επαναχρησιμοποίηση του μπαγιάτικου ψωμιού, χωρίς να απαρνηθούμε τη φαντασία και τη γεύση.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου