Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών από τη νέα Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ.


Την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της γεωργικής παραγωγής και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την επίλυση των θεμάτων υπερ-υποθήκευσης των δανείων της ΑΤΕ.

Ο κ. Τσαυτάρης διευκρίνησε ότι από τη νέα Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών (ανανέωση παλαιάς και με προσθήκη νέας) μέσω ανοικτού δανείου αγροτών (ΑΔΑ),λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης για όσους παίρνουν ενιαία ενίσχυση και τόνισε ότι «υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για όλους».

Πρόσθεσε, ότι θα χρηματοδοτηθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, που δεν περιλαμβάνονται στην Ενιαία Ενίσχυση, όπως χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι, για την απρόσκοπτη προμήθεια των ζωοτροφών τους, ενώ θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν γεωργικά προϊόντα, είδη μάλιστα που την περίοδο αυτή συγκομίζονται, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα, ο αραβόσιτος, προκειμένου να διευκολυνθούν στην πληρωμή παραγωγών με την αξία των συγκομιζόμενων προϊόντων που παραδίδονται.







Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε διεξοδικά και στο θέμα της επίλυσης της υπερ-υποθήκευσης και την αποφυγή κατασχέσεων υποθηκών που αφορούν αγροκτήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για αυτή την κατηγορία, όπως είπε ο κ. Υπουργός, η Πειραιώς ΑΤΕ ήδη με την προσέλευση των αγροτών προβαίνει στην εναρμόνιση της υποθήκης (περίπου στο 120% του τρέχοντος πραγματικού σημερινού υπολοίπου δανείου) οπότε αποδεσμεύονται πάγια (αγροκτήματα) για τυχόν ανάγκη σύναψης νέων δανείων.

Σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μεταφέρθηκαν στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση και τις υποθήκες που τα συνοδεύουν, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι ήδη έχει γίνει επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση του θέματος όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα-αγρότες. Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους γεωργούς, μη εξυπηρετούμενων δανείων να αποπληρώσουν το υπόλοιπο δάνειο μέσα σε ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα «εργαλεία» στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της επισιτιστικής κρίσης των ζωοτροφών. Επανέλαβε ότι θα καταβληθεί το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το υπόλοιπο 50% των ενισχύσεων θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου 2012, ώστε να διευκολυνθούν περαιτέρω στην αγορά ζωοτροφών.

Παράλληλα ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι υπεγράφη η απόφαση για την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων που αποτελεί ανάσα, κυρίως για τους καλλιεργητές τεύτλων, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι η παραγόμενη ποσότητα ζάχαρης δεν θα μείνει αδιάθετη, αλλά και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Μάλιστα, ήδη χθες παραδόθηκε από την ΕΒΖ δωρεάν ποσότητα 40 τόνων ζάχαρης στους μελισσοκόμους της Χίου, κάτι που αποτελεί σημαντική προσφορά και ενίσχυση για τους ανθρώπους του μελισσοκομικού κεφαλαίου, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου