Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της Επιτροπής Φορέων κατά της Εκτροπής του ποταμού Αχελώου, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου (ΔΕΕ), στην υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου (C 43/10), δικαιώνονται όσοι αντιτάσσονται εδώ και 20 χρόνια στην εκτέλεση ενός φαραωνικού έργου, καταστροφικού για το περιβάλλον.
Όπως κρίθηκε, η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000, αλλά και για τη δικαιολόγηση του κύριου σκοπού του έργου, δηλαδή την άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου. Έτσι, η πρόχειρη μεθόδευση του τότε αρμόδιου Υπουργού Γ. Σουφλιά –με μεταμεσονύκτια τροπολογία- αποδοκιμάσθηκε και καταδείχθηκε ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των εγκριθέντων με το νόμο του σχεδίων διαχείρισης των ποταμών Πηνειού και Αχελώου.








Μετά τη σημερινή απόφαση, η υπόθεση θα επανέλθει στο συμβούλιο της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου δεσμεύεται από όσα κρίθηκαν στο Λουξεμβούργο. Αναμένεται έτσι να ματαιωθεί οριστικά η εκτέλεση ενός έργου μη συμβατού με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου