Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ.


Σχετικά με τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, μόλις μια ημέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, υπενθυμίζει τα παρακάτω σημεία:

Ήταν μόλις στις 26 Αυγούστου που ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τους Περιφερειάρχες της χώρας και τους ζήτησε να αναλάβουν για μια ακόμα χρονιά το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Σημειώνεται δε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθόρισε τα κόστη της μεταφοράς υπεγράφη μόλις στις 6 Σπτεμβρίου, με τα εναπομείναντα χρονικά περιθώρια να είναι ανύπαρκτα.

Σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση, σήμερα μια ημέρα πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποσαφηνίζει τα παρακάτω ζητήματα







Πρώτον, σε ότι αφορά τη μείωση κατά 17% στο κόστος της μεταφοράς των μαθητών, αυτή συμφωνήθηκε κεντρικά ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, που φέρει και την ευθύνη της εξεύρεσης και κατανομής των σχετικών πόρων, και τα δευτεροβάθμια όργανα των μεταφορέων, χωρίς καμιά συμμετοχή των Περιφερειών. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή έχει ήδη περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δεύτερον, η Περιφέρεια καλεί όλους τους Δήμους να πράξουν όπως οι Δήμοι Καλαβρύτων και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων που έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και να προχωρήσουν στην άμεση ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταφορά των μαθητών στα όρια των Δήμων τους.

Τρίτον, σχετικά με τις οφειλές του σχολικού έτους 2011-2012 που έχουν ανέλθει στα 13,5 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας ποσόν ύψους 1,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να δοθεί «έναντι» των συνολικών υποχρεώσεων. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτές τις μεταβιβαστικές πληρωμές. Ειδικά όμως για την Περιφερειακή Ενότητα της Αχαΐας, προκειμένου να γίνει αυτή η πληρωμή, απαιτείται προηγουμένως νομοθετική ρύθμιση την οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητεί επίμονα από τις αρχές του 2012. Σε κάθε περίπτωση αυτή η νομοθετική ρύθμιση παραμένει απαραίτητη προκειμένου να γίνει η εκταμίευση και η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να την προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Τέλος, οι μεταφορείς γνωρίζουν πολύ καλά τις συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων. Η Περιφέρεια τους καλεί και πάλι να συνεργαστούν προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της μεταφοράς των μαθητών στη σχολική χρονιά που ξεκινά με την Περιφέρεια να παραμένει διατεθειμένη να «βάλει πλάτη» προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ανάγκης να μη στερηθεί κανείς μαθητής και μαθήτρια το ιερό δικαίωμα στη μόρφωση. Ο χρόνος που απομένει είναι μηδενικός, αύριο ανοίγουν τα σχολεία και η λύση πρέπει να δοθεί σήμερα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου