Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ - ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.


Στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το πρωί η Τροχαία Πατρών με θέμα «Αλλάζω συμπεριφορά, Εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, Συνεχίζω τη ζωή», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας σε ζητήματα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας.

Ο Περιφερειάρχης αρχικά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα εξαιρετικά εκτεταμένο οδικό δίκτυο με 700 χιλιόμετρα εθνικού οδικού δικτύου και 3.000 χιλιόμετρα επαρχιακού οδικού δικτύου. Παράλληλα, τόνισε «αυτό το οδικό δίκτυο είναι σε μεγάλο βαθμό εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω ημιτελών έργων και ελλιπούς συντήρησης».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της αιρετής Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων οδοποιίας που συναρτώνται και με τα ζητήματα οδικής ασφάλειας.







Κατ’ αρχήν, όπως είπε, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και σε διάφορες φάσεις τους, έργα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εκτεταμένες παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης του υφισταμένου οδικού δικτύου που επί σειρά ετών είχε αφεθεί ασυντήρητο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σοβαρές και επικίνδυνες ζημιές. «Δεν ήταν απλό, ούτε εύκολο να εξασφαλιστούν, μέσα στη συγκεκριμένη δημοσιονομική συγκυρία, αυτοί οι πόροι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο η διασφάλισή τους θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις που τις έχουμε απόλυτη ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην κατάθεση του τεχνικού δελτίου για την προμήθεια νέου κέντρου φωτεινής σηματοδότησης που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει αυτόματα κάθε βλάβη σε φανάρια σε όλη την Περιφέρεια ενώ επίσης επεσήμανε ότι τοποθετούνται και επτά νέοι φωτεινοί σηματοδότες, σε διάφορα σημεία προκειμένου να υπάρχει ασφαλέστερη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε νέες παρεμβάσεις όπως είναι, για παράδειγμα, η παράκαμψη της Χαλανδρίτσας, η σύνδεση της Κυλλήνης με την Εθνικό οδό, η είσοδος του Μεσολογγίου, «έργα αναγκαία που έρχονται να αντιμετωπίσουν ώριμες ανάγκες ολοκλήρωσης των οδικών μας υποδομών», ανέφερε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης υπήρξε κατηγορηματικός αναφέροντας το σύνολο των ενεργειών και των ασκουμένων πιέσεων προκειμένου να ξαναρχίσουν οι εργασίες στην «Ολύμπια» και στην «Ιόνια» Οδό. «Το ζήτημα αυτό», ανέφερε «αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητα της Περιφέρειας και αντικείμενο μόνιμης πίεσης και συνεχούς προσπάθειας, η οποία καταβάλλεται προς πάσα κατεύθυνση και με τη μέγιστη δυνατή ένταση».

Εξάλλου ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η μόνο Περιφέρεια της χώρας που επέλεξε να χρηματοδοτήσει, μέσω του ΠΕΠ, την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού της Τροχαίας με οχήματα, μοτοσικλέτες και λοιπές συσκευές, συνολικού προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, αφού καθώς τόνισε, «η ενίσχυση των υπηρεσιακών δυνατοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα».

Επί πλέον ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συγκρότηση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με Πρόεδρο τον περιφερειακό σύμβουλο Ευγένιο Μπαλκάμο, που μελετά, αξιολογεί, διαμορφώνει και προτείνει συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας αλλά και με βάση τις γενικότερες πολιτικές που απορρέουν από το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2011-2020.

Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη συνεχή ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προγραμματική σύμβαση που υλοποιείται, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, από το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» και που θα δώσει τη δυνατότητα με την απασχόληση 92 νέων ειδικών επιστημόνων, να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στην Περιφέρεια, πάνω σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου