Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Ασπροπάρηδες ξεκινάνε το μεταναστευτικό τους ταξίδι... υπό παρακολούθηση!


Μόλις πριν μια εβδομάδα, ο “Ίκαρος” ένας νεαρός Ασπροπάρης που γεννήθηκε φέτος στα Μετέωρα, ξεκίνησε το μεταναστευτικό του ταξίδι για την υποσαχάρια Αφρική όπου θα περάσει τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του. Χάρη στο δορυφορικό πομπό που έχει τοποθετηθεί στην πλάτη του, θα μπορέσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να τον ακολουθήσουμε στο μακρύ του ταξίδι και να παρακολουθήσουμε με ακρίβεια τη διαδρομή του!

Ο νεαρός “Ίκαρος” ταξιδεύει προς τις περιοχές διαχείμασής του στην Αφρική παράλληλα με τον “Λάζαρο”, έναν ενήλικο Ασπροπάρη στον οποίο τοποθετήθηκε πομπός τον περασμένο Απρίλιο, αφού είχε βρεθεί δηλητηριασμένος στα Αντιχάσια και διασώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση κτηνοτρόφου της περιοχής.

Ο δορυφορικός πομπός τοποθετήθηκε στον “Ίκαρο” στην περιοχή των Μετεώρων - Αντιχασίων στις αρχές Αυγούστου με τη βοήθεια του Συλλόγου Ορειβασίας - Χιονοδρομίας Τρικάλων, από ομάδα ερευνητών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ που υλοποιείται για τη διατήρηση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δορυφορικοί πομποί σε νεαρούς Ασπροπάρηδες στα Μετέωρα και στη Θράκη από την Ορνιθολογική και το WWF Ελλάς αντίστοιχα, ενώ η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία τοποθέτησε πομπούς σε Ασπροπάρηδες στη Βουλγαρία. Η δορυφορική παρακολούθηση των πουλιών θα παράσχει στους ερευνητές του Προγράμματος σημαντικές πληροφορίες για τη μεταναστευτική διαδρομή που ακολουθούν οι Ασπροπάρηδες, τον τελικό τους προορισμό, καθώς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν κατά το ταξίδι τους, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε στοχευμένες και αποτελεσματικότερες δράσεις για την προστασία τους.








Οι πομποί εκπέμπουν τακτικά στίγμα και σύντομα θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει τη διαδρομή των πουλιών μέχρι την Αφρική σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα του Προγράμματος LIFE+ www.lifeneophron.eu. Μέχρι στιγμής, ο νεαρός “Ίκαρος” βρίσκεται στην Κρήτη, αφού πέρασε πάνω από την Αττική, την Πελοπόννησο και τα Αντικύθηρα, ενώ ο ενήλικος και πιο «έμπειρος» “Λάζαρος” ακολούθησε διαφορετική διαδρομή και αφού διέσχισε τη Μακεδονία και τη Θράκη, πέρασε στην Τουρκία και κατευθύνεται προς τη Συρία.

«Ευχόμαστε ο “Ίκαρος”, ο “Λάζαρος” και οι υπόλοιποι Ασπροπάρηδες που φέρουν πομπούς να έχουν ένα αίσιο τέλος στο ταξίδι τους, γιατί η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν είναι δύσκολη και επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους. Και μη ξεχνάτε: η προσπάθεια της Ορνιθολογικής και των υπόλοιπων φορέων για την προστασία του απειλούμενου Ασπροπάρη θα μείνει «μετέωρη» αν δεν συμβάλουμε όλοι στην προστασία του!» τονίζει η Victoria Saravia, Υπεύθυνη του Προγράμματος για την Ορνιθολογική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου