Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ.


«Η φάση των εντάξεων έργων στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώνεται και πλέον θα κριθούμε από τις συμβασιοποιήσεις και από την απορρόφηση των πόρων. Για’ αυτό χρειάζεται αγώνας δρόμου, μεθοδικότητα, ευθύνη, συνέπεια, σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα». Αυτό επεσήμανε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεκλήθη στην αίθουσα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε κοινοτικούς πόρους να περνούν ανεκμετάλλευτοι.

Ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη προγραμματική περίοδο θέτοντας ως έργα αιχμής, μεταξύ άλλων, την πλήρη ανακατασκευή της εθνικής οδού Πατρών – Τριπόλεως «111» και την αναβάθμιση του δικτύου του ΟΣΕ. Οι εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησαν με τον Πρόεδρο του Σώματος Κώστα Καρπέτα να δίνει τον λόγο στον παριστάμενο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό ο οποίος και καλωσόρισε στην Ηλεία τους περιφερειακούς συμβούλους, αναφερόμενος στη σημασία της παρουσίας τους στην περιοχή. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Δεββές, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο οποίος και αναφέρθηκε συνοπτικά στα αναπτυξιακά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια στην περιοχή








Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας χαρακτήρισε την Αρχαία Ολυμπία ως έναν ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα για την Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο εξαιτίας του πασίγνωστου σε όλη την υφήλιο αρχαιολογικού τόπου αλλά και εξαιτίας του μοναδικού οικοσυστήματος που περιβάλλει την περιοχή. «Ένας τόπος αναπτυξιακό εφαλτήριο που εμπεριέχει χιλιάδες συμβολισμούς», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην περιοχή, όπως η ψηφιοποίηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η σύνδεση των υδατοδεξαμενών με το έργο του Ερυμάνθου (η οποία θα δώσει οριστική απάντηση στο υδρευτικό πρόβλημα της περιοχής) και η δέσμη πολιτιστικών δράσεων που υποστηρίζει η Περιφέρεια και οι οποίες έχουν σταθερό στόχο την διαρκή ισχυροποίηση της πολιτισμικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της Αρχαίας Ολυμπίας. Παράλληλα, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προωθούνται έργα όπως η αποκατάσταση της «111», στο κομμάτι που διέρχεται από τον Δήμο, η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στην οδό και η συντήρηση του ασφαλτοτάπητα καθώς και η διευθέτηση των πρανών στην παράκαμψη Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ μέσω του προγράμματος Αστικών Αναπλάσεων, από πόρους του ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούνται πολυσχιδείς δράσεις στον αστικό ιστό της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει στο κέντρο της προσοχής της το λιμάνι του Κατακόλου στο οποίο καταφθάνουν, μέσω κρουαζιερόπλοιων, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο οι οποίοι στη συνέχεια επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία ενώ επεσήμανε και την ανάγκη αξιοποίησης του παλιού συγκροτήματος «Ξένιος Ζευς», στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, για δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης. Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνέπεσε, μάλιστα, με την παρουσία πολλών ξένων επισκεπτών στην Αρχαία Ολυμπία, γεγονός στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Περιφερειάρχης για να υπογραμμίσει τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής.

Στη συνέχεια, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στη δεύτερη φάση του Αναπτυξιακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας για την τριετία 2012-2014 στην οποία, όπως είπε, θα πρέπει να ενσωματωθούν δυο σημαντικά δεδομένα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα (Πατραϊκός, Κατάκολο) και η δημιουργία Μακροπεριφερειών ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. «Λειτουργούμε σ’ ένα ρευστό περιβάλλον, με την ανεργία στο 25% και την ύφεση να καλπάζει», είπε ο κ.Αγγελόπουλος, προθέτοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χαράσσει πολιτικές και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να απαντήσει σ’ αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα, στο μέτρο που έχει την δυνατότητα να το κάνει.

Στη συνεδρίαση, η οποία συνεχιζόταν έως αργά το απόγευμα, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος κ.α.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου