Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Εκδήλωση με θέμα: "Η Ανάπτυξη της Υπαίθρου".



Σε εκδήλωση με θέμα: "Η Ανάπτυξη της Υπαίθρου" που διοργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη στο κοινοτικό διαμέρισμα "Πηγές" στις 22 Αυγούστου 2011 συμμετείχε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.
Στην εκδήλωση έκαναν παρεμβάσεις οι:
Σωκράτης Ξυνίδης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής της ΝΔ
Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής της ΚΚΕ
ο Βουλευτής του Νομού Άρτας: Παύλος Στασινός
καθώς και ο Δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας










Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο και μέσω Δορυφόρου. Η εκδήλωση ήταν διακαναλική και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη, Μεταφορές και Τουρισμός, Οικονομική κρίση.
Κατά τη διάρκειά της έγιναν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας για να έχουν τη δυνατότητα από όλη την Ελλάδα να θέσουν ερωτήματα προς τους καλεσμένους.
"Η ελληνική Περιφέρεια θα δώσει το στίγμα της ανάπτυξης", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα.
Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την προτεραιότητα που έδωσε η κυβέρνηση στην εφαρμογή του Καλλικράτη, τονίζοντας ότι η κάθε περιοχή προωθεί καλύτερα τα πλεονεκτήματά της.

Αφού χαρακτήρισε ηγετικό το ρόλο των αιρετών, ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι "προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αποτελούν τροχοπέδη για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της επαρχίας, ώστε με ηγέτες τις αιρετές περιφέρειες να έρθει η ανάπτυξη σε κάθε τόπο".

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης έκανε λόγο για "επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και εκ νέου ορισμό του μοντέλου της ανάπτυξης που θέλουμε".

Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε τη διαπίστωση ότι οι ξεχασμένες περιοχές διαθέτουν το "προνόμιο της καθυστέρησης", διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, επιτυγχάνοντας ορθολογική, βιώσιμή και κοινωνικά επωφελή ανάπτυξη.

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, έκανε λόγο για ποιοτική και τακτοποιημένη παραγωγή, ενώ αναφερόμενος στην ήπια τουριστική ανάπτυξη υπογράμμισε ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τον πολιτισμό της υπαίθρου.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη με βασικούς άξονες τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και το πλέγμα των δραστηριοτήτων που σχετίζεται με τη θάλασσα.

Σημείωσε δε ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της χώρας και στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, όπως είπε, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την έξοδο από την κρίση και τη βαθιά ύφεση.

Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι δεν αξιοποιούνται τα εργαλεία ανάπτυξης, όπως το ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην "αναπτυξιοκτόνος" φορολογία.

Για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Αγγουράκης, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί από την ΕΕ" και επισημαίνοντας πως "χωρίς ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της υπαίθρου".

Ο δήμαρχος Γ. Καραισκάκη Δημήτρης Γαλλίκας, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη συνεργασία με τους όμορους δήμους και την Περιφέρεια, η περιοχή θα βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου