Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Συσκέψη και αποφάσεις για το Γιαννισκάρι.Μια σειρά μέτρων και αποφάσεων πάρθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το Γιαννισκάρι μετά τις φωτιές, που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη της ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Α. Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς-Κοτυχίου Ν. Καραβάς, ο αντιπρόεδρος του Φορέα Γ. Αθανασόπουλος, ο δασάρχης Χρ. Τσακανίκας και ο περιφερειακός σύμβουλος, επί κεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», Γ. Παπακωνσταντίνου.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμα λήξει και με βάση την εκτίμηση ότι το Γιαννισκάρι αποτελεί «στόχο», αποφασίστηκε η ένταση των μέτρων ασφάλειας της περιοχής και μάλιστα, προς τούτο, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας θα συγκαλέσει το τοπικό Συντονιστικό Όργανο.

Παράλληλα και προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της περιοχής ο Δασάρχης ανέλαβε την άμεση έκδοση απόφασης με βάση την οποία θα απαγορευτεί η βόσκηση και η υλοτόμηση στην καμένη περιοχή ενώ επίσης θα προωθηθούν και οι διαδικασίες για να κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή.

Ταυτόχρονα ο Φορέας Διαχείρισης ανέλαβε την εξεύρεση δορυφορικών εικόνων ώστε να είναι δυνατή η ακριβής οριοθέτηση της περιοχής ενώ επίσης εκτιμήθηκε ότι απαιτούνται ήπιες παρεμβάσεις με δεδομένη την τάση του δάσους να αναγεννηθεί με εξαίρεση τα τμήματα που είχαν κέρδους για τα οποία θα απαιτηθεί μια ειδική μελέτη αναδάσωσης. Τέλος καταγράφτηκε η ανάγκη για μια πλήρη μελέτη διαχείρισης του οικοσυστήματος ώστε κάθε επί μέρους παρέμβαση να διατηρεί ένα γενικότερο και συνεκτικό πλαίσιο αναφοράς.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, σε δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε την κατηγορηματική και αποφασιστική βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: «Καμιά αλλαγή στις χρήσεις γης στην περιοχή που κάηκε δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Απεναντίας θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το οικοσύστημα να αναγεννηθεί και η περιοχή να διατηρήσει το χαρακτήρα της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου