Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.



Σχετικά με τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προέβη σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου, στην παρακάτω δήλωση:

«Τις τελευταίες ημέρες ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, αλλά και πιθανών άδηλων συμφερόντων, προκάλεσε δεκάδες πύρινα μέτωπα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ και οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι και σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου αλλά και τις επόμενες ημέρες, η Περιφέρειά μας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιών. Συνεπώς αυτήν τη στιγμή προέχει η μάχη της πυρόσβεσης που τη δίνουν με αυταπάρνηση οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από κοινού με όλους του συναρμόδιους φορείς.







Αυτήν τη στιγμή συνεχίζουμε να έχουμε εμπρός μας πολλά πύρινα μέτωπα με κυριότερο αυτό που βρίσκεται γύρω από το Μεσολόγγι και την Αμφιλοχία κι εκεί είναι που ρίχνουμε το μεγαλύτερο βάρος μας.

Όπως είναι γνωστό, προχωρήσαμε χθες βράδυ σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ), κηρύξαμε τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά του Δήμου Μεσολογγίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πήραμε μια σειρά αποφάσεων για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σ’ αυτό το έργο διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ελεγχθούν τα μέτωπα και να σβήσουν όλες οι φωτιές.

Καλώ όλους τους πολίτες να αποφεύγουν πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν νέες φωτιές, όπως είναι ακόμα και το πέταγμα ενός τσιγάρου, και να διευκολύνουν το έργο των μονάδων της Πυροσβεστικής και όλων όσων επιχειρούν.

Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνει πλήρης αποτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί. Είναι όμως βέβαιο ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει με χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων και σοβαρές καταστροφές στο δασικό πλούτο, στις καλλιέργειες, στις υποδομές, στα οικοσυστήματα και τελικά στη ζωή και στο εισόδημα των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που πλήττονται και που επλήγησαν.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποτυπώσει πλήρως την έκταση των καταστροφών από όλα τα μέτωπα και από όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Για το σκοπό αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα σύσκεψη από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαίας Γρηγόρη Αλεξόπουλο με βασικό αντικείμενο τις καταστροφές στο Γιαννισκάρι και προγραμματίζεται αντίστοιχη σύσκεψη από τον Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοκαρνανίας Βασίλη Αντωνόπουλο, με τη συμμετοχή των Δημάρχων των πληγέντων Δήμων. Στις συσκέψεις αυτές θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του μεγέθους των καταστροφών, των αναγκαίων μέτρων αλλά και των αιτημάτων των Δήμων.

Στο δύσκολο έργο που έχουμε εμπρός μας, είναι αυτονόητο, ότι θα απευθυνθούμε συστηματικά και επίμονα και προς την κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχουμε την αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν σημειωθεί».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου