Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην Καστανιά Ημαθίας.







Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 1599ης Πανηγυρικής Γιορτής του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», στην Καστανιά Ημαθίας, το Σάββατο 13, την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης αναφερόμενος στον σημερινό εορτασμό μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι εορταστικές καμπάνες της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά, στέλνουν από το Βέρμιο το μήνυμά τους σήμερα, στα υψώματα του όρους Μελά όπου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης θα ευλογήσει τη γη των προγόνων μας, τη γη του αλησμόνητου και μυροβόλου Πόντου. Στέλνουν το μήνυμα ότι είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε. Δίνει όμως παράλληλα και βροντερό και ουσιαστικό παρών στα δρώμενα του τόπου μας. Σήμερα ειδικά με την παρουσία εδώ στα υψώματα του Βερμίου της Οργανωτικής Επιτροπής των νέων που έφτιαξαν τον δικό τους θεσμό «ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και την παρουσία 150 εθελοντών που δούλεψαν ένα μήνα για την επιτυχία των εκδηλώσεων της Πανηγύρεως επιβεβαιώνουν ότι οι νέοι Έλληνες ποντιακής καταγωγής παρέλαβαν την σκυτάλη και συνεχίζουν. Νιώθουμε υπερηφάνεια και ικανοποίηση γιατί νέες και νέοι τολμούν, κόντρα στα σημεία των καιρών και τις δυσκολίες, να μετέχουν στα κοινά, να κρίνονται, να προσπαθούν».









Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Καισαριανής & Βύρωνος κ.κ. Δανιήλ, ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ.κ. Ιωσήφ, ο Μητροπολίτης Ζιχνών & Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος.

Τις εκδηλώσεις επίσης τίμησαν με την παρουσία τους: ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Βουλευτής κ. Αγ. Κολοκοτρώνης, οι Βουλευτές, Π. Κουρουμπλής, Γ. Ιωαννίδης, Γ. Κασαπίδης, Κ. Γκιουλέκας, κ. Σ. Αναστασιάδης, κ. Γ. Αρβανιτίδης, κ. Θεοδωρίδης, κ. Χ. Σιδηρόπουλος, οι Ευρωβουλευτές Γ. Χατζημαρκάκης και κ. Engel, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρ. Μακεδονίας κ.κ. Απ. Τζιτζικώστας, Ι. Μωϋσιάδης, Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαυρίδου, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Α. Αυγέρος, ο Αν/γος Δ/της Β΄ Σ.Σ., ο Υπ/τγος Υπ/δτής Β΄ Σ.Σ., ο Διοικ/της Πυροσβεστικής Κ. Μακεδονίας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, η Δήμαρχος Βεροίας κα Χ. Ουσουτζόγλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης, Περιφερειακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Ολυμπιονίκης κα Β. Πατουλίδου, ο Ποντιακής καταγωγής αστροναύτης κ. Γιουρτσίχιν, εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και πλήθος πιστών απ΄ όλο τον κόσμο.

Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, έζησαν μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου και παρακολουθώντας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις οποίες 300 και πλέον ποντιόπουλα παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

• Το Σάββατο 13 Αυγούστου ενθουσίασαν επισήμους και προσκυνητές η Μουσική παράσταση-Συναυλία με τίτλο «ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ» με τους Διδάκτορες αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, «εκεί όπου η παράδοση συναντά την εξέλιξη…» 7 νότες στην ανατολή και 7 στην δύση… η συνέχεια επί σκηνής… στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.

• Την Κυριακή 14 Αυγούστου πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά», ενώ ακολούθησε λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

• Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης πραγματοποιηθεί ΄Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμωνα και στην συνέχεια ακολούθησε Επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

• Στις 11.00΄ το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα εγκαίνια του νεόδμητου κτηρίου «ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΕΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ», το οποίο αποτελεί εξολοκλήρου δωρεά των Αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη, στην μνήμη του πατέρα τους αείμνηστου Ζώρα Μελισσανίδη παρουσία των αδελφών Μελισσανίδη και υψηλών καλεσμένων. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Προσκυνήματος ανακηρύχθηκαν σε ευεργέτες και τους απενεμήθη ο χρυσός σταυρός της Σουμελιώτισσας.

Στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για μια χρονιά ακόμη, δόθηκε από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» υποτροφία 3.000 ευρώ στην αριστεύσασα μαθήτρια του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας Μαρία Μεσελίδου με γενικό βαθμό 19,9.
Ιδιαίτερα σημαντική στην επιτυχημένη ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ήταν η συμμετοχή εκατό (100) και πλέον εθελοντών αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν και στο Συναπάντημα Νεολαίας οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για την υποδοχή και την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών.
Νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος, με τις παραδοσιακές φορεσιές και εθελοντές πιστοί «φύλατταν» και «φρουρούσαν» τη Σεπτή και Θαυματουργή Εικόνα της Σουμελιώτισσας και τη συνόδευσαν τιμητικά στη Λιτάνευσή Της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου