Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Συνεδρία Αριθμ. 976 /30-8-2011).



Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρεί ότι ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν Παν/μιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την αντίθεσή της, διότι ο νέος Νόμος:








1. Υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και δε διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας.
2. Υποβαθμίζει το ρόλο των Τμημάτων και το επίπεδο των σπουδών των αντίστοιχων επιστημών που αυτά θεραπεύουν, μειώνοντας το κύρος των πτυχίων και τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων.
3. Υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα των Παν/μίων.
4. Συρρικνώνει τη δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων με αρνητικές επιπτώσεις για την παιδεία και την κοινωνία.
5. Καταργεί τη δημοκρατική κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
6. Εγείρει σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας που αφορούν το αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή λειτουργία των Παν/μίων.
Η Σύγκλητος του Παν/μίου Ιωαννίνων, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της έναντι των Πανεπιστημιακών δασκάλων, των φοιτητών και της Ελληνικής κοινωνίας, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τους όρους και τις συνθήκες ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος.
Καλεί τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων του Ιδρύματος να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μαζί με τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και το προσωπικό για τη στήριξη της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Η Σύγκλητος αποφασίζει την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων από 1 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2011.
Τέλος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξουσιοδοτεί το Πρυτανικό Συμβούλιο να προβεί, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.



Ιωάννινα, 30 Αυγούστου 2011
Από την Πρυτανεία









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου