Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΤΕΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.



Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη
Η προσπάθεια η οποία ως στόχο (πρώτης προτεραιότητας) έχει την έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρειά μας, υπήρξε ένα από τα κυρίαρχα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν κατά την συνάντηση που έλαβε χώρα τον παρελθόντα Μάρτιο μεταξύ υμών και ημών, του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάση Γιανναδάκη καθώς και μελών των Διοικουσών Επιτροπών του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι σε αυτή την προσπάθεια, κομβικό σημείο αποτελεί η κατάθεση επιστημονικής τεκμηρίωσης της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου και προς τούτο πληροφορήσαμε ότι το Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ κατά την ημερίδα που διοργάνωσε τον παρελθόντα Σεπτέμβριο με θέμα: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ορθολογική Χρήση Ενεργειακών Πόρων» και σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία, είχε αναπτυχθεί και τεκμηριωθεί το ζήτημα αυτό από τον εισηγητή κ. Δ. Μάργαρη (Αν. Καθηγητή Τομέα Ενέργειας Αεροναυτικής & Περιβάλλοντος, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Παν. Πατρών) γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανάλογο εφόδιο.









Κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθη προσφάτως στην Τρίπολη και στην οποία μετείχατε συζητήθη η επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου σε όλη την Πελοπόννησο.
Προτάθηκε δε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, η επέκταση αυτού στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και Λακωνίας αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαϊας και Ηλείας προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση για την Πελοπόννησο και την ανάπτυξή της.
Στην Οικονομική Εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με αφορμή τα προτεινόμενα κατά την σύσκεψη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δηλώθηκε από μέρους σας ότι πραγματοποιείται με συνέπεια η προετοιμασία εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η έλευση φυσικού αερίου στην Περιφέρειά μας και για τον σκόπελο της οικονομικής βιωσιμότητας αναφέρατε την ένταξη της πρότασης στην τεκμηρίωση, για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας απο την ΔΕΗ στην ΒΙΠΕ Πατρών.
Αναμφισβήτητα η προετοιμασία προς επίτευξη του στόχου προχωρά με συνέπεια, καθώς και συναντήσεις με τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Μανιάτη είχατε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και γιατί επιπροσθέτως μέχρι τέλος Αυγούστου – όπως δηλώσατε - θα κατατεθεί προς το ΥΠΕΚΑ η επιστημονική τεκμηρίωση της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος προκειμένου να έρθει ο αγωγός στην Δυτική Ελλάδα.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αυτή η συνέπεια είναι και χωρική ως προς τα όρια της Περιφέρειάς μας, δηλαδή ο προτεινόμενος σχεδιασμός και η τεκμηρίωση αφορά αναντίρρητα την επέκταση του δικτύου και στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.
Είναι γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία που τόσο υπολείπεται σε υποδομές δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνεται σε αυτή την προσπάθεια, έχοντας επιπροσθέτως το θλιβερό προνόμιο μιας χαρακτηριστικής υστέρησης σε ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο επικράτειας αλλά κυρίως και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Η τυχόν αυτή απουσία της Αιτωλοακαρνανίας θα επιβεβαιώσει και ενισχύσει επιχειρήματα περί ετεροβαρούς αντιμετώπισής της, που ως αποτέλεσμα θα έχει την περαιτέρω παγίωση ανάλογων συλλογισμών, γεγονός σφόδρα ανθιστάμενο προς την συγκρότηση μιας Περιφέρειας η οποία θα αποτελεί μια ολότητα και που εν τέλει θα καταστήσει ομόρροπες τις δυνάμεις των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.
Επίσης η σύσκεψη που πραγματοποιήθη στις αρχές του τρέχοντος μηνός υπο τον υφυπουργό του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Γιάννη Μαγκριώτη με αντικείμενο την πορεία και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Ολυμπία Οδό, αποτελεί δράση σαφέστατα προς την σωστή κατεύθυνση και συνεπής ως προς την διεκδικητικότητα και την εγρήγορση που πρέπει να επιδεικνύεται από όλους μας, πλην όμως προκύπτει το εύλογο ερώτημα, γιατί στην αντζέντα της σύσκεψης δεν υπήρξε η τύχη της πορείας της Ιόνιας Οδού, έργου εξίσου κρίσιμου και σημαντικού για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.
κ. Περιφερειάρχη
Είμαστε αρωγοί σε κάθε κίνηση και δράση που στοχεύει και προσθέτει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στην συγκρότηση της ως μια ολότητα, όπως εξάλλου τούτο αποτελεί σκοπό διακηρυγμένο από μέρους σας, απομακρύνοντας και αποκρούοντας αντίθετες σκέψεις και συλλογισμούς, που δημιουργούνται στους συμπολίτες μας Αιτωλοακαρνάνες, οι οποίες ομολογουμένως έχουν πολλές φορές επαρκή έδραση.
Ο ρόλος μας ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, αλλά και με δεδομένη την συνέπεια που πρέπει να επιδεικνύουμε ως προς τον παρεμβατικό μας λόγο, αποτελεί ανάγκη να σας αναφέρουμε και υπομνήσουμε τα ανωτέρω, υπηρετώντας ελπίζουμε αλλά και συμβάλλοντας προς μια ισόρροπη χωρικά ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος η οποία πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας.


Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε


Ρόκος Κωνσταντίνος

Κοινοποίηση:
1. Βουλευτές Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2. Δημάρχους Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3. Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας
κ. Βασίλειο Αντωνόπουλο
4. Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Υποδομών
κ. Νικόλαο Υφαντή
5. Πρόεδρο Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
κ. Παναγιώτη Τσιχριντζή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου