Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.«Η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά μπορούν να συνυπάρχουν με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης». Με αυτήν τη φράση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσδιόρισε τη βασική πολιτική που θα πρέπει να διέπει τις εργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συνήλθε σήμερα στην παρθενική της συνεδρίαση.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι για τη Δυτική Ελλάδα το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό οικονομικό «απόθεμα» δεδομένου ότι η Περιφέρεια φιλοξενεί σημαντικά, ποικίλα και ευαίσθητα οικοσυστήματα ενώ περιβάλλον και ανάπτυξη είναι τομείς που αλληλοσυμπληρώνονται.


Σύμφωνα με τον Απόστολο Κατσιφάρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει να εργαστεί με πνεύμα ενότητας, διαφάνειας, σεβασμού στη διαφορετικότητα των απόψεων, με συνεχή διάλογο και διαβούλευση καθώς και με τη συνεργασία των υπηρεσιών, των κοινωνικών οργανώσεων αλλά και των ειδικών επιστημόνων.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε τους στόχους της Επιτροπής Περιβάλλοντος που είναι η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς δράσεις ή από φυσικές καταστροφές, η βελτίωση και ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας στη φύση και στα οικοσυστήματα, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των ορυκτών πόρων αλλά και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα η λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος εξασφαλίζει ευελιξία, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων αλλά και πληρέστερη προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Τέλος ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα πύρινα μέτωπα που έπληξαν την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία δίνοντας έμφαση στις φωτιές που ξέσπασαν στα Μαύρα Βουνά (Γιαννισκάρι). Ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε κατηγορηματικά ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως περιθώριο για την ανάπτυξη στην καμένη περιοχή δραστηριοτήτων που δεν είναι συμβατές με τον προστατευόμενο χαρακτήρα της περιοχής η οποία στην ουσία αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα με το δάσος της Στροφυλιάς ενώ, επίσης, τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας με τον οικείο φορέα διαχείρισης για την αποκατάσταση στα Μαύρα Βουνά.

Στη συνέχεια η Επιτροπή Περιβάλλοντος υπό τον πρόεδρό της, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκο Υφαντή, συνέχισε τις εργασίες της εκλέγοντας ομόφωνα ως αντιπρόεδρό της τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πέτρο Αχιλλεόπουλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου