Από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η βρουκέλλωση ή αλλιώς ο μελιταίος πυρετός του ανθρώπου, είναι μία σοβαρή ζωοανθρωπονόσος, που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, (κυρίως μηρυκαστικά, όπως αιγοπρόβατα και βοοειδή) στον άνθρωπο, με συνέπειες τόσο οικονομικές, αφού επιφέρει μείωση γαλακτοπαραγωγής, αποβολές θηλυκών ζώων, ορχίτιδες στα αρσενικά κα.όσο και υγειονομικές, που σχετίζονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Η βρουκέλλα είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικός μικροοργανισμός. Είναι γεγονός ότι δεν καταστρέφεται με την ψύξη και μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 εβδομάδες σε λευκό τυρί που δεν έχει ωριμάσει επαρκώς. Έτσι για παράδειγμα το τυρί φέτα, πρέπει να ωριμάσει για χρονικό διάσημα τουλάχιστον δύο μηνών, για να θεωρηθεί ασφαλές προς κατανάλωση.
Ο μελιταίος πυρετός στον άνθρωπο, αν και αποτελεί κατά βάσει επαγγελματικό νόσημα,(το 90% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί σε κτηνοτρόφους και τις οικογένειες τους, εκδοροσφαγείς, κτηνιάτρους ,κρεοπώλες) εμφανίζεται συχνά και σε περιπτώσεις ανθρώπων, που κατανάλωσαν νωπό απαστερίωτο γάλα ή πιο συχνά νωπό τυρί. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για τα κρούσματα, τα οποία εμφανίζονται κυρίως σε συγγενικά πρόσωπα κτηνοτρόφων, που τυγχάνει να καταναλώνουν είτε γάλα που δεν παστεριώθηκε, είτε το λεγόμενο «χλωρό τυρί», δηλαδή το ανώριμο γαλακτοκομικό προϊόν που με την σωστή ωρίμανση θα γίνει φέτα .Στις περιπτώσεις αυτές η καταναλωτική αυτή συνήθεια, μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της υγείας του καταναλωτή.
Πέραν αυτών, η κατανάλωση νωπών τυριών παρατηρείται και σε αρκετές περιπτώσεις, όταν πολλοί επισκέπτες, ιδιαίτερα τουριστικών περιοχών, δοκιμάζουν τα λεγόμενα «τοπικά παραδοσιακά προϊόντα», τα οποία παρασκευάζονται συχνά, σε οικιακές συνθήκες, οπότε τις περισσότερες φορές είναι υγειονομικά υποβαθμισμένα.
Τα συμπτώματα του μελιταίου πυρετού στον άνθρωπο, μπορεί να εμφανιστούν άμεσα ή ακόμα και σταδιακά, με χαρακτηριστικά : τον κυματοειδή πυρετό, (ο οποίος ανεβαίνει συνήθως τις βραδινές ώρες και κατέρχεται τις πρωινές), την αρθρίτιδα, τους έντονους πονοκεφάλους, την γενικευμένη αδυναμία, ακόμη και την στειρότητα. Η ασθένεια θεραπεύεται, με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, σημαντική είναι όμως η έγκαιρη διάγνωσή της.
Μέτρα προστασίας
-Αποφύγετε την κατανάλωση νωπών τυριών, εάν δεν έχουν ωριμάσει για κατάλληλο χρονικό διάστημα( τουλάχιστον 2 μήνες), όπως και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, αν δεν γνωρίζετε ότι έχει τηρηθεί η σωστή διαδικασία παραγωγής που να εξασφαλίζει την υγιεινή κατάσταση των προϊόντων.
-Καταναλώνετε μόνο παστεριωμένο γάλα. Σε κάθε περίπτωση βράστε τουλάχιστον για 2 με 3 λεπτά το φρέσκο γάλα( προσοχή δεν αρκεί μόνο να φουσκώσει το γάλα ).
- Αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα ζώα ή σε κάθε περίπτωση λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως διπλά γάντια, μάσκες και με κατάλληλο ρουχισμό.
-Σε περίπτωση που τύχει να έρθετε σε επαφή με κάποιο μολυσμένο ζώο, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και επαλείψτε τυχόν αμυχές με κάποιο αντισηπτικό ή βάμμα ιωδίου.
-Σε περίπτωση κρούσματος, δηλώστε άμεσα το περιστατικό στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και στην Αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι η εκρίζωση της νόσου του μελιταίου πυρετού στον άνθρωπο, προϋποθέτει την μείωση του επιπολασμού της βρουκέλλας στα ζώα. Προς την κατεύθυνση αυτή στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζεται ο έλεγχος της νόσου, με τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων και των αγελαίων βοοειδών. Στόχος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής είναι η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν εμβολιακή κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας εν γένει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου