Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Eκδήλωση του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ



Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τη δράση του στην κατεύθυνση της προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, ολοκληρώνει για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 το χειμερινό κύκλο μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς σπουδαστές και διοργανώνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση την Πέμπτη στις 26 Μαΐου 2011, ώρα 20.30, στο εστιατόριο ‘Φηγός’ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με την εκδήλωση αυτή που γίνεται με τη συμμετοχή των Πρυτανικών Αρχών, των εμπλεκόμενων στα προγράμματα φορέων, των τοπικών φορέων, των μελών του Δ.Σ., των Επιστημονικών Υπευθύνων/Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, των διδασκόντων και του Διοικητικού Προσωπικού, ολοκληρώνονται τα χειμερινά προγράμματα του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.
Φέτος και με αφορμή τα είκοσι χρόνια της χορήγησης υποτροφιών σε αλλοδαπούς για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, προσκλήθηκαν από τις Πρυτανικές Αρχές προκειμένου να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Νικόλαος Δεμερτζής, Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών του ΙΚΥ κ. Φώτιος Αθανασόπουλος, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του ΙΚΥ, η παρουσία των οποίων αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την πόλη μας.









Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ θα εκφωνήσει λόγο και θα απονείμει τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στους αλλοδαπούς σπουδαστές στην εκδήλωση της 26ης Μαΐου. Στοιχεία και περισσότερες λεπτομέρειες για τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει το ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. καθώς και για το σύνολο των προγραμμάτων που έχει υποστηρίξει το Ι.Κ.Υ. θα δοθούν στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Ι.Κ.Υ. και του Προέδρου του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου και ώρα 11.30.
Το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΙΚΥ, ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεση ανταγωνιστικών προτάσεων, και υλοποιήθηκε φέτος από το ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. για 6η χρονιά.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι 121 σπουδαστές των χειμερινών προγραμμάτων:
Οι 48 σπουδαστές του 19ου ΙΚΥ οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες Αίγυπτο, Αρμενία, Βραζιλία, Γερμανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καζακστάν, Ουγγαρία, Ουκρανία, Π.Γ.Δ.Μ., Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Χιλή, φιλοξενούνται στις υψηλών προδιαγραφών κτηριακές εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ‘Σταύρος Νιάρχος’ (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.), κτήριο Διοίκησης και Ξενώνα, μέσα στη χρονική περίοδο 4.10.2010 έως 31.05.2011.
Το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει:
 διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας/ως ξένης σε τρία επίπεδα: αρχαρίων, μεσαίων, προχωρημένων,
 ενισχυτική διδασκαλία κατά τις απογευματινές ώρες,
 διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών,
 τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε στις Μυκήνες-Ναύπλιο-Επίδαυρο-Αθήνα, διήμερες σε Βεργίνα-Θεσσαλονίκη και σε Δελφούς-Αράχωβα-Δίστομο, μονοήμερες σε Άρτα-Νικόπολη-Νεκρομαντείο και σε Κέρκυρα, ενώ απογευματινές εκπαιδευτικές επισκέψεις στην περιοχή της Ηπείρου πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Μουσείο Βρέλλη, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο και το Δημοτικό Μουσείο. Τέλος οι σπουδαστές παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις στα Ιωάννινα ‘Το θεριό του Ταύρου’, ‘Τα ψέματα και τα αίματα’, ‘Ο Γλάρος’, ‘Το όνομα μου είναι Rachel Corrie’, μουσικές εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση ‘Λωξάντρα’,
 πληθώρα διαλέξεων από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και διδάσκοντες του Κέντρου με θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού, λαογραφίας, οικονομίας, εκπαίδευσης, λογοτεχνίας συμπλήρωσαν τον κύκλο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος.
 μαθήματα παραδοσιακού χορού, 28 ώρες στο σύνολο του προγράμματος, υπό την καθοδήγηση χοροδιδασκάλου.
Την ευθύνη του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος έχει ο κ. Σ. Μερσινιάς, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, η κ. Ιωάννα Ντούβλη, που από το 2007 έχει τη γραμματειακή υποστήριξη των προγραμμάτων του ΙΚΥ, ενώ η Γραμματέας του Κέντρου κ. Ναταλία Παπαστεργίου έχει τη Διοικητική υποστήριξη όλων των προγραμμάτων του Κέντρου.
Οι 18 σπουδαστές του University of Washington program, δίμηνης διάρκειας πρόγραμμα με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του University of Washington. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2002 και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Πανεπιστήμιο Washington. Καλύπτει κατά κανόνα το επίπεδο αρχαρίων. Εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τους σπουδαστές συνοδεύει ο Καθηγητής κ. Α. Λαγός, ενώ τη ευθύνη του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος έχει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Α. Αγγέλου και τη γραμματειακή υποστήριξη η κ. Ιωάννα Φώτου.
Οι 55 σπουδαστές του πάγιου Χειμερινού Προγράμματος ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. από διάφορες χώρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σπουδαστές Erasmus, LdV, υπότροφους του ελληνικού κράτους και σε αλλοδαπούς (σπουδαστές με δίδακτρα) που διαμένουν στην Ελλάδα για τους οποίους η πιστοποίηση της ελληνομάθειας αποτελεί απαραίτητο προσόν και βασική προϋπόθεση για την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας.
Το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης σε τρία επίπεδα αρχαρίων, μεσαίων, προχωρημένων και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην περιοχή της Ηπείρου (Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Μουσείο Βρέλλη, κ.λπ.).
Την ευθύνη του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος έχει ο κ. Χ. Σταυράκος, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και ο κ. Μ. Κιούρης τη γραμματειακή υποστήριξη.
Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού προετοιμάζει την οργάνωση των θερινών προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο 2011.
Ο Πρόεδρος του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.
Καθηγητής Γεώργιος Καψάλης,
Αντιπρύτανης

Ιωάννινα, 23 Μαΐου 2011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου