Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Στον «αέρα» η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου.



Με βάση το καταστατικό και τους κανόνες που το διέπουν, το ΔΝΤ δεν θα συναινέσει στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης εάν δεν προκύψει πλαίσιο συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών της τρόικας.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη σκόρπισε τον «τρόμο» στις αγορές και στα ενδιαφερόμενα κράτη, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση της διευθύντριας Εξωτερικών Σχέσεων, Κ. Ατκινσον η οποία άφησε τα πάντα ανοικτά, ενώ άδραξε και την ευκαιρία να εκφράσει την κατανόησή της για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, τονίζοντας ότι «δεν είναι όλα εντάξει όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ευάλωτοι και πονεμένοι».








Δανειακές ανάγκες
Για το θέμα της πέμπτης δόσης, πηγή του Ταμείου εξήγησε τα εξής: «Για να δώσει το Ταμείο την επόμενη δόση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το Ταμείο δεν καλύπτεται νομικά για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές το 2012 -όπως εκτιμούν ειδικοί του Ταμείου και της Ε.Ε. Το Ταμείο δεν καλύπτεται νομικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων, από το οποίο προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χωρίς να προσφύγει στις αγορές μόνο μέχρι το Μάρτιο του 2012.

Το εμπόδιο αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο εφόσον υπάρξει νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το Ταμείο, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του 2012, του 2013 και ενδεχομένως μέρος του 2014. Αυτό το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων αυτή τη στιγμή μεταξύ του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, εξήγησε ότι «ο λαός της Ελλάδος έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, αλλά οι αγορές δεν είναι εκεί που είχαμε προβλέψει». Πρόσθεσε ότι δεν είναι ασύνηθες τα αποτελέσματα να μην είναι τα προβλεπόμενα. Γι' αυτό, τόνισε, «υπάρχουν οι περιοδικές τριμηνιαίες αξιολογήσεις, οι οποίες καταλήγουν στις αναγκαίες διορθώσεις στην πορεία. Σκοπός του προγράμματος και της υποστήριξής μας είναι να εισέλθει η Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης, καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά στόχος μας είναι να πάμε σε μία καλύτερη κατάσταση».

Η κ. Ατκινσον υπογράμμισε πως «το Δ.Σ. του ΔΝΤ δεν θα δανείσει ποτέ εάν δεν έχουμε πεισθεί ότι το κενό αυτό δεν θα υπάρχει. Βάζουμε τα χρήματά μας εκεί όπου έχουμε εργασθεί με μια χώρα για να κλείσουμε το κενό ή βλέπουμε ότι υπάρχει και άλλη χρηματοδότηση ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των χρημάτων των μελών μας».

Στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις δεν ήταν σαφής αν αυτή τη στιγμή υπάρχει η απαιτούμενη διασφάλιση. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα οικονομικά ζητήματα, υπάρχει αποστολή στην Ελλάδα υπό την ηγεσία του Πόουλ Τόμσεν, που διαπραγματεύτηκε το πρόγραμμα και συνεχίζει να το κάνει με την κυβέρνηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουν με το οικονομικό πρόγραμμα», σημείωσε η κ. Ατκινσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο παρατηρείται μία επιθετικότητα προς την Ε.Ε. για τους αργούς ρυθμούς των μηχανισμών της, αλλά και προς την Ελλάδα για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση έδωσε πολλές υποσχέσεις και υλοποίησε ελάχιστες».

Τα τρία σενάρια
Πηγές δήλωσαν ότι εξετάζονται τρία σενάρια.

Πρώτο σενάριο: Να συναινέσει η Ε.Ε. το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 και το 2013 τουλάχιστον. Φαίνεται, όμως, ότι η λύση προσκρούει στην άρνηση αρκετών μελών της Ευρωζώνης, που επιδιώκουν να μεταθέσουν χρονικά τη λήψη αυτής της απόφασης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Δεύτερο σενάριο: Να προωθηθεί η λεγόμενη διαδικασία της Βιέννης. Σ' αυτή την περίπτωση ομόλογα που λήγουν το 2012 θα επαναγοραστούν οικειοθελώς από τις τράπεζες για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Τρίτο σενάριο: Η αγορά των ληξιπρόθεσμων αυτών ομολόγων από την ΕΚΤ.


Πηγή: www.imerisia.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου