Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Β. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.



«Τα συγκεκριμένα τμήματα του ΑΤΕΙ έχουν δημιουργήσει βιωματική σχέση με την περιοχή και αποτελούν οργανικό μέρος της οικονομικής της ανάπτυξης», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης, για το θέμα της σχεδιαζόμενης αναστολής της εισαγωγής σπουδαστών σε τμήματα του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αντωνόπουλος «το ΤΕΙ Μεσολογγίου υφίσταται ως αυτόνομο, διοικητικά και οικονομικά, από το 1981. Σήμερα στεγάζεται σε μια έκταση 800 περίπου στρεμμάτων και διαθέτει τρείς σχολές, την Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, με τρία τμήματα, την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, με τρία τμήματα, την Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με ένα τμήμα και ένα υπό ίδρυση καθώς και ένα παράρτημα στην Ναύπακτο το οποίο στεγάζει το τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Δικτύων. Οι εγκαταστάσεις του και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνουν, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, αμφιθέατρα, Εργαστήρια Υδατοκαλλιεργειών και Ιχθυοκομίας, Θαλασσίων Ερευνών, Λογιστικών Εφαρμογών, Θερμοκήπια Ανθοκομίας, Αναψυκτήριο, Εστιατόριο, Κλειστό Γυμναστήριο, Γεωργικές Μηχανές μέχρι και Θαλάσσιο Σκάφος Ερευνών. Οι φοιτητές συνολικά ανέχονται στους 4000 με 5000. Αποτελούν δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού της πόλης».








Και πρόσθεσε: «Ο αριθμός των φοιτητών, επομένως, και σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της πόλης συνεπάγεται ανεκτίμητη πνευματική, πολιτισμική και οικονομική προστιθέμενη αξία. Τα τρία τμήματα λοιπόν του ΤΕΙ Μεσολογγίου και συγκεκριμένα, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης (ΥΔΑΔ), Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών (ΘΕΚΑ) και Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων (ΜΥΠ), που συγκροτούν την Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας (ΣΤΕΓ), έχουν πέραν των άλλων και δομική αξία για την αυτόνομη ύπαρξη του ΤΕΙ».

«Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό», συνέχισε ο κ. Αντωνόπουλος «ότι το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης το οποίο ιδρύθηκε το 1981 και είναι το παλαιότερο στο συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου ενώ πολλοί απόφοιτοι του στελεχώνουν με μεγάλη επιτυχία επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Άλλωστε το εν λόγω τμήμα διαθέτει από τις πλέον αξιόλογες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ενώ στελεχώνεται από θαυμάσιο επιστημονικό προσωπικό. Αξίζει βεβαίως να αναφερθεί ότι έχει τύχει εξαιρετικής αξιολόγησης το 2009, από διεθνή επιτροπή αξιολόγησης, που όρισε η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Είναι σημαντικό ακόμη ότι το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης έχει κατά κάποιο τρόπο συνδεθεί, συμβολικά και ουσιαστικά, με το οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσάς του Μεσολογγίου το οποίο ξεχωρίζει για την περιβαλλοντική και αναπτυξιακή του αξία. Η τάση δε που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, με την μείωση των εισακτέων, ήδη φαίνεται από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος να αναστρέφεται καθώς είχαμε 120 εισαχθέντες, 92 εγγραφέντες ενώ πάνω από 30 φοιτητές παρακολουθούσαν συστηματικά τα μαθήματα».

Αναφερόμενος στην προοπτική να μην εισαχθούν φέτος σπουδαστές στα τρία τμήματα του ΑΤΕΙ ο κ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε «ότι η απόφαση αυτή δεν υποβαθμίζει μόνο το συγκεκριμένο ίδρυμα απειλώντας ακόμη και την αυτονομία του αλλά, κυρίως, αμφισβητεί τον πυρήνα μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης , ο οποίος είναι η οργανική διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την τοπική οικονομία. Νομίζω, επομένως, πως από κανέναν μας δεν νοείται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, με έμφαση στο τοπικό συγκριτικό πλεονέκτημα και την αειφορία, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο της υφιστάμενης εκπαιδευτικής δομής από την τοπική οικονομία. Τα συγκεκριμένα τμήματα λοιπόν, έχουν ήδη δημιουργήσει βιωματική σχέση με την περιοχή και αποτελούν οργανικό μέρος της οικονομικής της ανάπτυξης».

Και ο κ. Αντωνόπουλος κατέληξε: «Και βέβαια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε, την ανασφάλεια που θα προστεθεί στους σπουδαστές για το πτυχίο τους και το επαγγελματικό τους μέλλον, σε μια περίοδο μάλιστα όπου το εργασιακό μέλλον των νέων ήδη βρίσκεται σε βαθιά και δομική κρίση. Άλλωστε είναι γνωστή και με σαφήνεια διατυπωμένη από τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα η ισχυρή του θέληση για ενίσχυση και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η συμβολή της ως αναπτυξιακός πυλώνας.
Καταλήγοντας λοιπόν θέλω να τονίσω τα εξής :
- Η μη εισαγωγή φοιτητών στα εν λόγω τμήματα ακυρώνει συμβολικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οποιασδήποτε εκπαιδευτικής αλλαγής.
- Δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
- Επιφέρει ανασφάλεια στην φοιτητική κοινότητα σχετικά με το επαγγελματικό της μέλλον.
- Βάλλει τον πολιτισμικό, τον πνευματικό και οικονομικό ιστό της πόλης».


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Ο κ. Αντωνόπουλος στην τοποθέτηση του για το θέμα της λειτουργίας Κέντρου Κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη, στην Στάνο Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής :
«O συγκεκριμένος χώρος δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο κράτησης μεταναστών αφού η εν λόγω έκταση ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας καθώς από τα 206 στρέμματα συνολικά στο Υπουργείο ανήκουν μόνο τα 1206 τ.μ. Επίσης η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA και βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Αμβρακία. Άλλωστε η έλλειψη υποδομών για την στέγαση του κέντρου κράτησης προϋποθέτει εργασίες και κατασκευές υψηλής όχλησης σε προστατευόμενη περιοχή, κάτι που απαγορεύεται από την νομοθεσία. Εξάλλου και η τοπική κοινωνία ήδη έχει εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην δημιουργία τέτοιου κέντρου».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου