Τρίτη 31 Μαΐου 2011

9th PREVEZA JAZZ FESTIVAL.



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9o Preveza Jazz Festival που φέτος διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου καθώς και η νέα Δημοτική Αρχή και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Κορωναίος.
Το πρόγραμμα “άνοιξε” ανεπίσημα την Πέμπτη 26 Μαΐου με την προβολή στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας της ταινίας “Bird” που σκηνοθέτησε ο Κλιντ Ίστγουντ και αναφέρεται στην ζωή του θρυλικού σαξοφωνίστα Τσάρλυ Πάρκερ.
Την Παρασκευή 27 Μαΐου εμφανίστηκαν πρώτοι οι Jammers blues duo. Δύο νέα παιδιά από το Καναλάκι Πρέβεζας κατάφεραν να αναδείξουν τη μαγεία των παραδοσιακών μπλούζ και να υποσχεθούν πολλά για το μέλλον. Ακολούθησαν οι Nils Berg Cinemascope που εκπροσώπησαν την Σουηδία. Ο δεξιοτέχνης σαξοφωνίστας Νils Berg δήλωσε ενθουσιασμένος που επισκέπτεται την πόλη μας για Τρίτη χρονιά και μάγεψε το κοινό με τον άψογο συνδυασμό μουσικής και εικόνας που προβάλλονταν στην επιφάνεια του επιβλητικού κτιρίου των Δικαστηρίων. Την βραδιά έκλεισαν οι Δανοί Ibrahim Electric. Ένα εκρηκτικό τριο (hammond-κιθάρα-ντραμς) που κυριολεκτικά ξεσήκωσαν το κοινό που είχε κατακλύσει τον παραλιακό πεζόδρομο με τις ρυθμικές jazz-rock συνθέσεις τους. Το πρόγραμμα έκλεισε με ανκορ κατά γενική απαίτηση του κοινού.








Το Σάββατο 28 Μαΐου η απογευματινή βροχή μετέθεσε την έναρξη του προγράμματος αλλά δεν πτόησε τους φίλους της καλής μουσικής να συρρεύσουν για να απολαύσουν μια ακόμα αξέχαστη βραδιά έχοντας νωπές τις εντυπώσεις της πρώτης μέρας. Οι Marzio Scholten Quartet από τη Ολλανδία μας μύησαν στα μονοπάτια της μουσικής του ταλαντούχου κιθαρίστα Marzio Scholten και απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια ιδιαίτερα από τους γνώστες της κιθαριστικής τζαζ. Ακολούθησαν οι Q Orchestra που ήταν η αποκάλυψη του Φεστιβάλ. Μια οκταμελής μπάντα που αναμιγνύει funk, soul, hip hop, acid jazz και δημιουργεί τη δική της άποψη για τη σύγχρονη χορευτική μουσική συνοδευμένη από εικόνες που σχολιάζουν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Μια μπάντα που στέκεται άνετα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή σκηνή και που το Σάββατο κοντά στα μεσάνυχτα έκανε όλους τους παρευρισκόμενους να κινούνται στο ρυθμό τους και να μην τους αφήνουν να κατέβουν. Έτσι έπαιξαν κατά παραγγελία το “A son’s lament” την γνωστή επιτυχία των Smokey Bandits του άλλου σχήματος του Δημήτρη Νάσιου επικεφαλής και των Q. Έκλεισαν με το “Bollywood man” με τον έξοχο Μc Jeff Gonjales και την έξοχη τραγουδίστρια από τη Λευκάδα Θάλεια Παλίβιδα.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και αυτό είναι που έχει καθιερώσει το PREVEZA JAZZ FESTIVAL και το κάνει να αντέχει ανεξάρτητα από κρίση, καιρικές ή άλλες αντίξοες συνθήκες. Να σημειωθεί η αξιόλογη συμμετοχή κοινού από γύρω περιοχές ιδιαίτερα από τα Γιάννενα. Επίσης η παρουσία των νέων κυρίως φοιτητών που ήρθαν μέχρι και με οτο στοπ για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ κάτι πολύ παρήγορο και μια απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η δημιουργική μουσική αφορά λίγους. Τέλος πολλοί για τα χρονικά δεδομένα ήταν οι ξένοι επισκέπτες του Φεστιβάλ που εκφράσανε την έκπληξή τους που πετύχαιναν σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιας ποιότητας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εκείνους που συνέβαλαν στην διοργάνωση του 9ου Preveza Jazz Festival. Ιδιαίτερα τους φορείς : Σύλλογος Επί σκηνής Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, Σύλλογος Επί σκηνής, Κίνηση Φίλων του Ποδηλάτου Πρέβεζας, Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας και Ανθρώπολις καθένας από τους οποίους προσέφερε ποικιλοτρόπως στη διοργάνωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς επικοινωνίας χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η προβολή του γεγονότος στην Δυτική Ελλάδα αλλά και πανελλήνια. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στον Τάσο τον Παπακωνσταντίνου που αφιλοκερδώς δημιούργησε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ και στη Wedding Art που έφτιαξε το τηλεοπτικό σποτ καθώς και στο ΚΤΕΛ Πρέβεζας που είναι πάντοτε αρωγός μας.
Επίσης τις Πρεσβείες και τα Μορφωτικά Ινστιτούτα Σουηδίας, Ολλανδίας και Δανίας για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Και πάνω απ’ όλα σ’ όλους εσάς που πλημμυρίσατε τον παραλιακό πεζόδρομο της Πρέβεζας τα βράδια της 27ης και 28ης Μαίου και απολαύσατε τις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Μάιο του 2012 στο 10ο Preveza Jazz Festival.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου