Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΑ


Ιστορία – τέχνη – πολιτισμός – κοινωνικός βίος – ορεινοί όγκοι – καλλιέργειες – ανάπτυξη, ύπαιθρος – παράδοση
Οργανώθηκε και διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία διήμερο Συνέδριο από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Παρακαμπυλίων στις 19 και 20 Ιουνίου 2010. Την πρώτη μέρα οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου έγιναν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Λέσχης του Η/Υ της ΔΕΗ με την φροντίδα του κ. Ι. Μπεθάνη, διευθυντή του συγκροτήματος Αχελώου. Τη δεύτερη μέρα στην αίθουσα «Σκορπιός» της Ποταμούλας. Η συμμετοχή των εισηγητών ήταν απρόσμενη και εντυπωσιακή, τα θέματα εξέτασαν διαχρονικά το χώρο, την κοινωνία, την ιστορία, την αρχαιολογία και την παράδοση του Δήμου Παρακαμπυλίων και η παρακολούθηση, από τους επίσημους εκπροσώπους των φορέων του Νομού μέχρι τον απλό πολίτη, ήταν συγκινητική.
Οι είκοσι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων κάλυψαν σχεδόν όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με τον ορεινό, δασώδη, παραλίμνιο και παραποτάμιο Δήμο. Για την ιστορία και την αρχαιολογία του τόπου ακούστηκαν οι εισηγήσεις: «Η χώρα του έθνους των Αγραίων» στο υδροσύστημα Ασπροποτάμου – Αχελώου (Ι. Νεραντζής), «Οι αρχαιότητες του Δήμου Παρακαμπυλίων» (Μ. Γάτση – Σταυροπούλου, Γ. Σταμάτης), «Ο τοιχογραφικός διάκοσμος και το τέμπλο του Ιερού Ναού της Παναγίας στον Αγαλιανό» (Κ. Σκόνδρας), «Ποιους οπλαρχηγούς και χιλίαρχους είχε ο Γ. Καραϊσκάκης στη μάχη της Κορομηλιάς του Αγίου Βλασίου. Ποιοι Παρακαμπύλιοι έλαβαν μέρος» (Κώστας Δήμου Μαραγιάννης), «Όψεις κοινωνικού και οικονομικού βίου στην περιοχή Παρακαμπυλίων κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο 1945 – 1974. Κατοχή, εμφύλιος, Σχέδιο Μάρσαλ, έργα Κρεμαστών Υ/ΗΣ, Μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική» (Απ. Βετσόπουλος).
Οι αρχειακές πληροφορίες για την περιοχή υπήρξαν αποκαλυπτικές: «Αρχειακές πληροφορίες για το Δήμο Παρακαμπυλίων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα» από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Καρπενήσι (Μ. Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη), ενώ αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση «Η γυναίκα αγρότισσα στον ορεινό όγκο Παρακαμπυλίων» (Κ. Σκανδάλου – Κορδολαίμη) και η αντίστοιχη λαογραφική «Ιδανικές φωνές και αγαπημένες εκείνων που πεθάναν» (Κ. Ζαφείρη).
Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε μια αξιόλογη εφημερίδα με τίτλο «Αχελώος», που εξέδιδε στην Αθήνα ο δημοσιογράφος Φώτης Παπαδημητρίου ή Μαυρογόνατος από τον Άγιο Βλάσιο, όπου περνούσαν οι πολιτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πληροφορίες της εποχής (1884 – 1893) και για τα Παρακαμπύλια: «Η εφημερίδα Αχελώος (1884 – 1893). Ο δημοσιογραφικός λόγος του Φώτη Παπαδημητρίου ή Μαυρογόνατου για τα χωριά παρά τον Καμπύλον ποταμόν» (Χρ. Σπυρέλη), «Από τον Αχελώο του 1883 στον Αχελώο του 1980» (Καλλιρρόη Παπαγεωργίου – Σιορίκη), «Οι πολιτικές απόψεις του Φώτη Μαυρογόνατου στην εφημερίδα Αχελώος» (Μ.Μανικάρου).
Για την παιδεία της περιοχής ανακοινώθηκαν σπουδαία στοιχεία που ήρθαν στο φως για πρώτη φορά: «Περί του Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων στην πρώτη δεκαετία του 20ου αι.» (Φ. Μάλαινος), «Εις τα όρη ψυχή αρθώμεν. Αναμνήσεις από το Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου (1964 – 1967) (Ι. Κωστάκης). Για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της περιοχής ανακοινώθηκαν αξιόλογα θέματα: «Αναβάθμιση των δασών. Δυνατότητα και αξιοποίηση ορεινού όγκου Παναιτωλικού όρους με διαχείριση και εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων (Σάββας Αυγέρης), «Γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη» (Χρ. Κελεπούρης), «Δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης ορεινού όγκου Παρακαμπυλίων» (Ι. Καρυδάς).
Έγιναν επίσης εισηγήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Ξεκαλοκαιριό στα Καραμανέϊκα και στον Άγιο Βλάσιο. Οι Αγρινιώτες παραθεριστές στα Παρακαμπύλια (1920 – 1970)» (Β. Πατρώνης – Β. Τζώρας), «Οδοιπορικό στα Παρακαμπύλια» (οπτικοακουστικό υλικό) (Θ. Σιορίκης), «Στη βορινή πλαγιά της Κυραβγένας. Τοπία έμπνευσης του Πέτρου Δήμα» (Α. Παλιούρας), «Παρακαμπύλιος Δήμαρχος πρωταγωνιστής σε δημοφιλή κωμωδία του 19ου αι. Μια επίκαιρη ανάγνωση» (Λ. Υφαντής), «Το περιβάλλον του Θεού. Μνήμες από τις παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Βλάσιο (1950 – 1960)»(Ευ. Κρικοχωρίτης).
Όλο το πρωτοεμφανιζόμενο αυτό υλικό θα συμπεριληφθεί στον τόμο των Πρακτικών που θα ετοιμαστεί πολύ σύντομα όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων Λάμπρος Παπαθανασίου.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο λόγιος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο οποίος λειτούργησε στον Άγιο Γεώργιο Ποταμούλας την Κυριακή και απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα με την έναρξη της δεύτερης ημέρας.
Με την έναρξη του Συνεδρίου στα Κρεμαστά η Μαρία Φαρμάκη έδωσε συνοπτικά «την ταυτότητα ενός ορεινού όγκου». Την οργανωτική επιτροπή που προετοίμασε το Συνέδριο αποτέλεσαν ο καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας, η δρ. Χρυσούλα Σπυρέλη, η πρώην Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μαρία Φαρμάκη και η νυν πρόεδρος και αντιδήμαρχος Ιωάννα Γούσα, καθώς και τα μέλη των Δ.Σ. του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου. Tην γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου ανέλαβε η Βασιλική Παπαθανάση
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου