Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.Την άμεση προώθηση όλων των διαδικασιών για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών στην Ηλεία και στην Αχαΐα ζητά με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεων Θόδωρο Πάγκαλο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρει ότι «τέσσερα χρόνια μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και σε τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, οι δυο αυτές περιοχές εξακολουθούν να βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι φλόγες. Το πολυσυζητημένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Πυρόπληκτων Περιοχών, την διαμόρφωση του οποίου εσείς προσωπικά συντονίσατε, παραμένει στα συρτάρια των Υπουργείων, οι δε ελπίδες αναστήλωσης του οικονομικού ιστού των περιοχών εξανεμίζονται όσο ο χρόνος κυλάει και δεν αναλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες».
Και η επιστολή συνεχίζει ως εξής: «Η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης όχι μόνο ως ένα μέσο αποφασιστικής τόνωσης της ανάπτυξης της Ηλείας και της Αχαΐας αλλά και ως μια ρητή και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε μια περιοχή που γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που συνέβησαν ποτέ στη σύγχρονη Ελλάδα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αρκέστηκε στην καταβολή, σε περιορισμένο μάλιστα αριθμό, ενός βοηθήματος της τάξης των 3.000 ευρώ, η δε κυβέρνηση σας ανέλαβε την δέσμευση να καταρτίσει σχέδιο νόμου στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις και οι συνακόλουθοι πόροι».

Και στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας καταλήγει ως εξής: «Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε και ενεκρίθη από Διυπουργική Επιτροπή ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση ώστε βελτιωμένο να πάρει την οδό της κατάθεσης στην Βουλή και να ψηφιστεί. Επ’ αυτού, θέλω επίσης να σας θυμίσω ότι εκ μέρους των τοπικών αρχών έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις για την κατανομή των πόρων και το πλαίσιο προτεραιοτήτων του Σχεδίου Ανασυγκρότησης, σε ό,τι αφορά υποδομές, αποζημιώσεις και εν γένει παρεμβάσεις διαμόρφωσης όρων αποκατάστασης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών. Πρόσφατα, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου στον Πύργο τέθηκε προς συζήτηση το θέμα του Σχεδίου Ανασυγκρότησης και ελήφθη συγκεκριμένη και δεσμευτική για εμάς απόφαση επί της οποίας θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο.

Κύριε Αντιπρόεδρε,

Παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις για το περιεχόμενο και την κατανομή των πόρων που προβλέπονται για τις πυρόπληκτες περιοχές είναι νομίζω αυτονόητο ότι η κυβέρνηση οφείλει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και μέσα σε εύλογο χρόνο, να προχωρήσει στην προώθηση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, στη συζήτηση και ψήφιση του ώστε να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των προβλέψεων του.

Κατανοούμε απόλυτα την δυσμενή οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα δημοσιονομικής φύσεως που η χώρα αντιμετωπίζει, ωστόσο η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων πιστεύω πως θα συμφωνήσετε ότι αποτελεί μέρος της απάντησης στην κρίση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσβλέπει στην συνεργασία σας ώστε με την επικουρία και την συνδρομή των συναρμόδιων υπουργών άμεσα η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς τις πυρόπληκτες περιοχές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου