Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ο ελληνικός καφές ως έμπνευση κι έργο τέχνης στην 10η ατομική έκθεση του Χρήστου Γαρουφαλή.6 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2011 Αίθουσα Τέχνης Νεώριον στο Αγρίνιο
Με έμπνευση και θέμα τον ελληνικό καφέ ως διαχρονικό σύμβολο επικοινωνίας, καθημερινής ελληνικής ζωής και παράδοσης, παρουσιάζει στο Αγρίνιο τη νέα του δουλειά ο διακεκριμένος ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής πραγματοποιώντας τη 10η ατομική του έκθεση.
Την έκθεση οργανώνει και παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης Νεώριον από τις 6 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2011 και αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη στη γενέτειρα πόλη του. (Ώρες επισκέψεων καθημερινά :10 πμ-2 μμ και 6-9 μμ, εκτός Κυριακής).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ενώ θα προλογίσει ο συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. Η έκθεση συνοδεύεται από μία συλλεκτική έκδοση με έργα του καλλιτέχνη και κείμενο του Πάνου Θεοδωρίδη.
Ο Χρήστος Γαρουφαλής συνεχίζει με συνέπεια να εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ταπεινά κι ευτελή αντικείμενα φορτισμένα με μνήμες της ελληνικής ζωής και παράδοσης, τα οποία, με μοναδική ικανότητα, αναδεικνύει σε “σύμβολα”. Ζωγραφική “χαμηλόφωνη” που παραπέμπει σε μάστορες άλλων εποχών αναδεικνύοντας παράλληλα ταλέντο, δεξιοτεχνία και ευαισθησία. Μετά την ενότητα “ανθρώπων βλέμματα” η νέα δουλειά του επικεντρώνεται σ’ ένα φλυτζάνι καφέ. Προσεγγίζει εικαστικά με τόλμη και σεβασμό, ένα συνηθισμένο, διαχρονικό και επίκαιρο θέμα, προτείνοντάς το ταυτόχρονα σαν “πρόσχημα επικοινωνίας” προς όλους εμάς, σε μια εποχή που καθημερινοί ρυθμοί και τεχνολογία επιβάλλουν άλλες, πιο απρόσωπες μορφές ανθρώπινης επαφής.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σε ξύλο, σχέδια και παστέλ τα οποία, μαζί με κάποια χαρακτηριστικά παλιά αντικείμενα που συνοδεύουν τον καφέ, έμμεσα σκηνοθετούν και παραπέμπουν στην ονειρική ατμόσφαιρα παλιών καφενείων.
Ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο της έκδοσης : «…Ο Γαρουφαλής, ευτυχής και προσεκτικός, γνωρίζει πώς να ζωγραφίζει το άρωμα της εικόνας. Μοσχοβολάει το καφεδάκι…Δεν υπάρχει, συμπεραίνω, τέχνη ταπεινή. Υπάρχει το έγκλημα της βιαστικής κατανόησης και καμιά φορά, η απάτη της ευτυχίας. Δεν θα τον ρωτήσω ποτέ, τον Χρήστο Γαρουφαλή, πώς κατάφερε οι άδειοι, εμβληματικοί του πίνακες να είναι τόσο ομιλητικοί…».

Ο δε Μανόλης Βλάχος, ιστορικός της τέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει επισημάνει χαρακτηριστικά : «…Το είδος του ρεαλισμού που χειρίζεται ο Γαρουφαλής επιτρέπουν στο θέμα και να διατηρεί την τελειότητα της μορφής και να υποβάλλει το επίπεδο ενός άλλου χρόνου, την αίσθηση του μέτρου και ενίοτε του ταπεινού που ενέχει η ελληνική ζωή. Έτσι, μεταξύ ρεαλιστικού και πνευματικού, οι εικόνες του κερδίζουν σε πραγματική υπόσταση και πνευματικότητα, μπορούν ευθύβολα να παραπέμπουν στη ζωή και την πνευματική τους διάσταση».
Η έκθεση μετά το Αγρίνιο θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Χρήστος Γαρουφαλής (σύντομο βιογραφικό)
Ο Χρήστος Π. Γαρουφαλής γεννήθηκε το 1959 στο Αγρίνιο. Καλλιτέχνης της γενιάς του ’90, ανήκει στην ομάδα των νεο-παραστατικών ζωγράφων. Πρόθεσή του είναι να υποδηλώσει, συμπυκνωμένη σε σύμβολα, την ελληνική παράδοση, να συγκρατήσει τη μνήμη του ρυθμού, του ήθους και των αξιών μιας εποχής που χάνεται ή που έχει ήδη χαθεί. Μέλημά του είναι η αναγωγή του αντικειμένου σε «σήμα». Το 2005 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «άμπελος-οίνος» με αποκλειστική επιλογή έργων του. Από το 2003 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου στο Δήμο Αγρινίου (Δίκτυο Εικαστικών ΥΠ.ΠΟ.). Έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα (γκαλερί Αργώ, Ζυγός κ.ά.) και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ομαδικές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Γιουγκοσλαβία. Έργα του κοσμούν δημόσιες και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου