Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.



Συνεχείς είναι οι έλεγχοι στις αγορές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας από κλιμάκια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την προστασία του καταναλωτικού κοινού και την εύρυθμη και ομαλή παραγωγή, διάθεση και εμπορία προϊόντων, κυρίως στον κλάδο διατροφής.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δώσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος και Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι έλεγχοι εστιάζουν, ενόψει του Πάσχα, σε είδη διατροφής και εντάσσονται στον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων της αγοράς που έχει εκπονήσει, με την συνεργασία των συναρμοδίων φορέων, η Περιφέρεια.

Καθημερινοί είναι οι έλεγχοι στα 12 σφαγεία της Περιφέρειας ώστε να διακριβωθεί η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.








Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχουν ελεγχθεί δυο λαϊκές αγορές και έχει καταγραφεί μια παράβαση ενώ αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν γίνει σε πέντε μεγάλα σούπερ μάρκετ (τόσο στα τμήματα πώλησης κρεάτων όσο και στα οπωροπωλεία τους). Επίσης, σε μια περίπτωση σούπερ μάρκετ έγινε δειγματοληψία αχλαδιών με προέλευση από την Ιταλία. Δειγματοληψία για έλεγχο έγινε και σε τρεις επιχειρήσεις εξαγωγής φράουλας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, έως σήμερα, έχουν γίνει 9 έλεγχοι σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και περισσότεροι από 90 έλεγχοι σε εγκαταστάσεις τεμαχισμού κρέατος και κρεοπωλεία χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν συστάσεις για καλύτερη τήρηση των κανονισμών ασφαλείας των τροφίμων.

Στην Ηλεία, ελέγχθηκαν τέσσερα μεγάλα σούπερ μάρκετ καθώς και άλλες επιχειρήσεις διάθεσης τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και συνεχίζονται σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως έχει αναφέρει ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας «οι έλεγχοι δεν αποβλέπουν στην επιβολή προστίμων αλλά στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, στην προστασία του καταναλωτή και του παραγωγού καθώς και στη διασφάλιση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού».

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Παράλληλα, έλεγχοι διεξάγονται και σε πρατήρια υγρών καυσίμων σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια, κυρίως στο σκέλος της υποχρέωσης των πρατηριούχων ν’ αναρτούν τις τιμές πώλησης των καυσίμων στην ειδική ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από συστάσεις που έγιναν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σήμερα, σε ποσοστό 90%, οι πρατηριούχοι έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση ανάρτησης των τιμών πώλησης. Στόχος είναι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, το σύνολο των πρατηριούχων να τηρεί την σχετική υποχρέωση.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου