Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Δ Ι Ε Θ Ν Ε Σ Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 9 – 10 – 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012.


Στις 11 Ιουνίου 2012, το μεσημέρι, εκεί στο Βλοχό Καινουργίου Δήμου Αγρινίου, γράφτηκε η τελευταία σελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίας & Ναυπακτίας.
Ενάμιση περίπου χρόνο (Νοέμβρης 2012) κράτησε η προετοιμασία του και κορυφώθηκε στις 9, 10 και 11 Ιουνίου του 2012, με τις συνεδρίες του στο Βλοχό, στο Θέρμο και στη Ναύπακτο. Συνέδριο πολυθεματικό με σφαιρικό ενδιαφέρον όσον αφορά το ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου μας και των ανθρώπων του από τα χρόνια του μύθου μέχρι σήμερα.
Δεκαπέντε περίπου θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες κωδικοποιήθηκαν εβδομήντα επτά (77) εισηγήσεις, που τις ανακοίνωσαν ογδόντα έξι (86) κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα και κάποιοι του εξωτερικού. Θερμά τους ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους, πιστεύοντας ότι η φιλοξενία που τους προσφέραμε άγγιξε την αρτιότητα.
Σ’ αυτό το συνέδριο ήρθαν στο φως ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας πρωτότυπα και πρωτόγνωρα, στοιχεία από αρχειακές πηγές, βουβές ως τώρα και ερμητικά κλειστές στον πολύ κόσμο.








Θεαματικό το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, κόντρα στους ενδοιασμούς μας τότε, όταν προκηρύξαμε το συνέδριο. Γι αυτό και οι ευθύνες μας για την άρτια οργάνωση αυτού μεγάλες, είπαμε.
Εκ του αποτελέσματος και σύμφωνα με τις κριτικές που ως εδώ διατυπώθηκαν, το Συνέδριό μας πέτυχε τους στόχους που από την προκήρυξή του έβαλε: Να φέρει στην επιφάνεια δεδομένα της βιωτικής διαδρομής των ανθρώπων της περιοχής μας για να μπουν κι αυτά, προσθετικά, στα όσα έως εδώ υπάρχουν κι έτσι που να την ταυτοποιούν ιστορικά, ακόμη πιο καθαρά. Κι ακόμα να ‘ναι αυτά, βάση δεδομένων επιστημονικών, για την όποια παραπέρα έρευνα ιστορική, επιφανειακή ή ανασκαφική, από φορείς της ημεδαπής ή της ξένης, που σίγουρα κάποτε θα ενδιαφερθούν.
Άξιον εστί να μνημονεύσουμε και κάποια χαρακτηριστικά του συνεδρίου μας, που στοίχημα το ‘παμε τότε :
 Οι εργασίες του μεταδόθηκαν «ζωντανά» όπου γης μέσω διαδικτύου και σύμφωνα με τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε, το παρακολούθησαν σε αρκετές χώρες, χιλιάδες άνθρωποι. Πρωτοπορήσαμε σ’ αυτό.
 Επιστημονικός συνδιοργανωτής του συνεδρίου μπήκε και το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος, εγκαινιάζοντας έτσι μια αμφίδρομη σχέση με την τοπική κοινωνία. Θερμά ευχαριστούμε και ειδικά τους καθηγητές του κ.κ. Μονιούδη – Γαβαλά Δώρα και Στυλιαρά Γεώργιο που άμεσα συνεργάσθηκαν μαζί μας, για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του.
 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυναμικά παρούσα δίπλα μας στην προσπάθεια που αναλάβαμε. Οι Δήμοι Αγρινίου, Θέρμου και Ναυπάκτου με το άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον των Δημάρχων κ.κ. Παύλου Μοσχολιού, Θεοδώρου Πορφύρη και Ιωάννη Μπουλέ, καθώς και των συνεργατών τους, της Αντιδημάρχου Αγρινίουκ. Κων/νας Κατσαρή, του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Θέρμου κ. Κων/νο Μπαλατσού και της Αντιδημάρχου Ναυπακτίας κ. Μαρίας Ζιαμπάρα, δικαίωσαν το ρόλο τους ως αποκεντρωμένη άμεση λαϊκή εξουσία που είναι.
 Η Εκκλησία με άμεσο συμπαραστάτη μας το Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, δυναμικά παρούσα στο διακύβευμα του συνεδρίου.
 Σημαντικοί χορηγοί με πολύ σοβαρά ποσά και χορηγίες, φορείς και ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας που δεν τους αναφέρουμε, φοβούμενοι ότι θα προσκρούσουμε στη μετριοφροσύνη τους. Θερμά τους ευχαριστούμε.
 Τα Μ.Μ.Ε. του Νομού, ηλεκτρονικά και έντυπα, πρόθυμα έγιναν χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου μας. Την παρουσία και προσφορά του «ΑΧΕΛΩΟΣ TV» τονίζουμε ιδιαίτερα.
 Ασήμαντο δα δεν είναι και το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έθεσε υπό την αιγίδα του το συνέδριό μας, τρανή για μας αναγνώριση της σοβαρής προσπάθειας που καταβάλαμε.
 Θέλουμε όμως ιδιαίτερα να τονίσουμε και να ευχαριστήσουμε τον μέγα χορηγό του συνεδρίου μας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, μας εμπιστεύθηκε και διέθεσε το ποσό των 10.000 € που καθόρισε άλλωστε έτσι, ουσιαστικά και τη διεξαγωγή του. Ευχαριστούμε θερμά πιστεύοντας ότι δικαιώσαμε τις προσδοκίες του Ιδρύματος.
 Συμπληρωματικό κομμάτι του συνεδρίου ήταν και οι εκθέσεις ιστορικής φωτογραφίας, παραδοσιακού υλικού, ιστορικού βιβλίου Αιτωλ/νικού ενδιαφέροντος, τοπικών προϊόντων και «επί χάρτου» μεσαιωνικών χαρτών. Την δε αρχαιοπρέπεια των ημερών τόνισε ο συμπατριώτης μας ηθοποιός κ. Χρήστος Καλαβρούζος με στίχους από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και την παράσταση «Μακρυγιάννης ένας Έλληνας». Θερμά ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές για την προσφορά τους αυτή.
 Τέλος ευχαριστούμε θερμά και όλους τους συντελεστές, μιας πλειάδας ανθρώπων, που μαζί τους στήσαμε και υλοποιήσαμε το συνέδριο, μέσα από την συλλογική προσπάθεια κι ευθύνη που την κρατήσαμε στη χώρα του Εμείς και όχι του Εγώ. Ήτοι :
– Τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής
– Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής
– Τα μέλη της Γραμματείας του συνεδρίου
– Τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας και τους εθελοντές που μαζί μας προσπάθησαν για την επιτυχία του.
Τα πρακτικά του συνεδρίου, μας παρεδόθησαν σε ηλεκτρονική μορφή περιμένοντας τον χορηγό για την έντυπη έκδοσή τους που ασφαλώς κάποτε θα γίνει.
Έως τότε το συνέδριό μας όπως καταγράφηκε, θα είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.livemedia.gr/album/507
Το 1ο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίας & Ναυπακτίας στο Βλοχό, στις 11 Ιουνίου έκλεισε σαν κεφάλαιο δράσης της Εταιρείας μας . Η Εταιρεία μας όμως συνεχίζει τη διαδρομή της βάζοντας νέους στόχους ενταγμένους πάντα στις καταστατικές αυτής διατάξεις και βασισμένους στην αναγκαιότητα των καιρών για κοινή προσπάθεια, ώστε κάποτε να βγει ο τόπος μας από την αφάνεια και την αδιαφορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου