Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.



Παρέμβαση Ανδρέα Μακρυπίδη για τους πρατηριούχους καυσίμων.

Το θέμα της επιβολής εξοντωτικών προστίμων για το πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που απασχολεί τους βενζινοπώλες το τελευταίο εξάμηνο ανέδειξε με παρέμβασή του στη Βουλή ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης. Για το σκοπό αυτό αξιοποίησε την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, αρμόδιου για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (26.1.2012 «Κύρωση της Τροποποίησης της Σύμβασης για την Σύσταση Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας»), και ανέδειξε από τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά τους βενζινοπώλες, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης του στο πλαίσιο του νόμου.








Πιο συγκεκριμένα όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Βουλής ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε τα εξής : «Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως επειδή είπατε για τα έσοδα των τελωνείων και για την προσπάθεια η οποία γίνεται σε σχέση και με τα προβλήματα στη διακίνηση των καυσίμων, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε από τα πρόστιμα στο πρόγραμμα «Ήφαιστος», δηλαδή, εάν σκέπτεστε να το αντιμετωπίσετε και πώς;»
Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Οικονόμου έχει ως εξής: «Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε ... Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δούμε το θέμα των προστίμων, γιατί όπως ξέρετε, έχει παρεμβληθεί άλλη εξουσία στο θέμα των προστίμων. Οι παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, χαρακτηρίστηκαν ενδεχόμενα κρούσματα λαθρεμπορίας, δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας ... Η εύκολη λύση θα ήταν να πούμε ότι εφόσον παρενέβη η δικαιοσύνη, το αφήνουμε έτσι και ας βρουν το δίκιο τους οι πρατηριούχοι στη δικαιοσύνη. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς, κάτι πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι είναι καλός χώρος η Επιτροπή, γιατί πρέπει και τα κόμματα να απεμπολήσουν τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης ... Σε κάποια συνεδρίαση μιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα πρέπει να γίνει μια παρουσίαση του θέματος για να δούμε πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον καθένα πρατηριούχο όπου έχει δεχθεί ένα υπέρογκο πρόστιμο, επειδή έκανε παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, να μείνει έτσι απροστάτευτος. Κάτι πρέπει να γίνει, αλλά θα συζητηθεί ανοιχτά εδώ στην κοινοβουλευτική Επιτροπή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις από μόνη της, δίνοντας την ευκαιρία σε ελεύθερους σκοπευτές να ρίχνουν αδέσποτες βολές. Αυτό καταλήγει να είναι εις βάρος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου