Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΑ - ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ



Οι δύο ιστορικοί Σύλλογοι της πόλης μας, η Γυμναστική Εταιρεία και ο Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΑΣ», εφέτος, από κοινού διοργανώνουν αποκριάτικη βραδιά-συνεστίαση, την Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 9:00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου.
Η πρόσκληση συμμετοχής έχει οριστεί στην προσιτή τιμή των 15,00€ το άτομο και συμπεριλαμβάνονται το δείπνο της βραδιάς, τα ποτά (χύμα κρασί, αναψυκτικά, νερό) και η μουσική.
Κρατήσεις τραπεζιών και προμήθεια προσκλήσεων στο Παπαστράτειο Μέγαρο, τηλ. 26410-24767, τις εργάσιμες ημέρες, 10:00-13:00 & 16:00-21:00.









Η Τσικνοπέμπτη είναι λέξη σύνθετη από την ΤΣΙΚΝΑ και την ΠΕΜΠΤΗ.
Η Τσικνοπέμπτη είναι κινητή και εξαρτιέται από το Πάσχα. Είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας από την αρχή του Τριωδίου (το Τριώδιο αρχίζει να ψέλνεται στην εκκλησία μας από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου) και είναι 11 ημέρες πριν από την Καθαρή Δευτέρα. Είναι ημέρα χαράς και κεφιού, αλλά και προετοιμάζει τους χριστιανούς για τη νηστεία, καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα.
Την ημέρα αυτή είναι καθιερωμένο έθιμο, χωρίς να ξέρουμε από πότε, να ψήνεται κρέας στα κάρβουνα και να διασκορπίζεται γύρο ο καπνός, η τσίκνα και να μοσχομυρίζει ο τόπος.
Την Τσικνοπέμπτη σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας αναβιώνουν λαϊκά έθιμα, αυθεντικές σατυρικές διαθέσεις και μεγάλες οινοποσίες.

Σημειώνουμε ότι για πολλά χρόνια, παλαιότερα, τη μέρα αυτή ο «ΟΡΦΕΑΣ» διοργάνωνε την ετήσιο χορό του που άφηνε εποχή στο Αγρίνιο, όχι μόνο για τη συμμετοχή των συμπολιτών μας, αλλά και για το ξέφρενο γλέντι που δημιουργούσε και τη χαρά που σκορπούσε. Ήταν και μια ευκαιρία για την επίδειξη των χορευτικών ταλέντων, των καλλίφωνων Αγρινιωτών, των μεγάλων γλεντζέδων της περιοχής και την επίσημη εμφάνιση της υψηλής κοινωνίας της πόλης μας.
Χρόνια παλιά, χρόνια καλά, πότε θα ξαναγυρίσουν!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου