Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο με θέμα: "Sustainable Development in Coastal Areas"



Στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» πραγματοποιείται από τις 29 Ιουνίου- μέχρι τις 1 Ιουλίου το Διεθνές Συνέδριο: « Βιώσιμη Ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές» (Sustainable Development in coastal areas), που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη Βαλκανική Περιβαλλοντική Ένωση (Β.ΕΝ.Α).
Στο συνέδριο συμμετέχουν πολύ αξιόλογοι καθηγητές και αναγνωρισμένοι ερευνητές από 12 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσσία, Κύπρο, Ιταλία, Σερβία, Βοσνία, Π.Γ.Δ.Μ, Τουρκία και Γεωργία). Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα βιώσιμης παράκτιας ανάπτυξης που ιδιαίτερα για την Ελλάδα με τα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής, έχει μεγάλη σημασία και βαρύτητα.








Η θεματολογία του Συνεδρίου περιστρέφεται γύρω από τη ρύπανση των νερών, του εδάφους, του αέρα, τις νέες τεχνολογίες αντιρρύπανσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, τις ένβιες θαλάσσιες πηγές, την προστασία της δημόσιας υγείας, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τις κλιματικές αλλαγές, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη Σχεδίαση και Ανάπτυξη Πολεοδομικής Στρατηγικής λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά ακραία φαινόμενα.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου έχει προγραμματιστεί ευρεία συζήτηση (Στρογγυλό Τραπέζι) για τη «Διαχείριση και Ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου», που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας με την συμμετοχή όλων των τοπικών παραγόντων και του Δήμου Πρέβεζας.
Απώτερος στόχος του Συνεδρίου είναι η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των συμμετεχόντων σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης του παράκτιου περιβάλλοντος να προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να εισαγάγει νέες προοπτικές σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό και νευραλγικό παραγωγικό τομέα που όλες οι χώρες με παράκτια τουριστική ανάπτυξη έχουν τόσο ανάγκη. Ειδικότερα δε στην Ελλάδα, που ο παράκτιος τουρισμός αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα ανάπτυξης είναι ίσως και ο μονόδρομος για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση που περνάει η χώρα. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτό το Συνέδριο θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της ολοκληρωμένης παράκτιας τουριστικής πολιτικής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου