Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ.



Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Διαμεσογειακής Επιτροπής (CRPM, Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειακών Επιτροπών της Ευρώπης) εξελέγη ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος κατά την Ολομέλεια της CRPM που διεξήχθη στην Κατάνια της Σικελίας στις 16, 17 και 18 Ιουνίου.

Η Διαμεσογειακή Επιτροπή ιδρύθηκε το 1990 για την υπεράσπιση των μεσογειακών συμφερόντων στις κυριότερες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Συσπειρώνει στις τάξεις της 50 Περιφέρειες-μέλη από δέκα μεσογειακά κράτη που έχουν βασικά κοινά χαρακτηριστικά: Παρεμφερές επίπεδο ΑΕΠ, δυσκολίες στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, μεγάλους δείκτες ανεργίας κ.ο.κ. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων η CRPM ζητεί, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δημιουργίας μιας ενδιάμεσης κατηγορίας Περιφερειών, 15 εκ των οποίων είναι μεσογειακές, που θα πρέπει να τύχουν ειδικών χρηματοδοτήσεων ώστε να προχωρήσουν σε εδαφικές συνεργασίες για να ασκήσουν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργειακές πολιτικές καθώς επίσης και πολιτικές μεταφορών και καινοτομίας.





Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η διακήρυξη της Κατάνια αφού περιγράφει αναλυτικά και με έμφαση το σύνολο των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της Μεσογείου, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι Περιφέρειες των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από τη χρηματοοικονομική κρίση, με ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

«Μέσα από τις εργασίες της CRPM προωθούμε ιδέες και στρατηγικές που δίνουν υπόσταση στις εδαφικές συνεργασίες μεταξύ των Περιφερειών μας τόσο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013 όσο και για τη συνέχεια. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να αναζητούμε όλους τους πιθανούς τρόπους και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανατροπή της υστέρησης που χαρακτηρίζει την Περιφέρεια μας», τόνισε ο Γιώργος Αγγελόπουλος σε σχετική του δήλωση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου