Στις τράπεζες θα προσέρχονται από σήμερα, Δευτέρα, οι φορολογούμενοι που υπάχθηκαν στη ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της δεκαετίας 2000 - 2009, προκειμένου να καταβάλουν την αρχική δόση ή να εξοφλήσουν με έκπτωση 10% το σύνολο του φόρου που τους έχει βεβαιωθεί. Ωστόσο, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση εξελίσσεται με πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τον λανθασμένο υπολογισμό του φόρου, αλλά και αποστολή σημειωμάτων σε μισθωτούς, συνταξιούχους, κατόχους δελτίων παροχής υπηρεσιών σε αδράνεια, ή ακόμα και μακαρίτες...
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας, η πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των εφοριακών Φρόσω Σταυράκη εξήγησε πως ακόμη κι αν κάποιος αποβιώσει, οι φορολογικές του εκκρεμότητες δεν διαγράφονται, αλλά επιβαρύνουν τους κληρονόμους του έως ότου κλείσουν οριστικά οι υποθέσεις με την εφορία.
Η κ. Σταυράκη υπενθύμισε ότι ανά εφορία έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία εφοριακών για την διόρθωση τυχόν λαθών στα σημειώματα περαίωσης, στα οποία μπορούν να προσφεύγουν οι φορολογούμενοι.
Η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα 500. 000 εκκαθαριστικά σηµειώµατα, µε τα οποία καλούσε ισάριθµους φορολογουµένους να προσέλθουν από σήµερα στα γκισέ των τραπεζών για να καταβάλουν ως προκαταβολή το 20% του έξτρα φόρου που προσδιορίζεται στο σηµείωµα προκειµένου να κλείσουν τις εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις τους για την περίοδο 2000-2009.
Ωστόσο, εκκαθαριστικά έλαβαν και φορολογούμενοι που κανονικά δεν έπρεπε να υπαχθούν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ηλικιωµένης κυρίας, ο σύζυγος της οποίας έχει αποβιώσει από το 2005 και ήταν άνεργος από το 1987, αλλά και φορολογούµενου µε ανενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών που καλείται να καταβάλει 5.600 ευρώ για να κλείσει τις χρήσεις 2001-2009. Και αυτό γιατί η Εφορία τού καταλογίζει ελάχιστο φόρο περαίωσης 500 ευρώ ανά έτος ακόµη και για τις χρήσεις (από το 2003 έως το 2009) για τις οποίες δήλωνε µηδενικό εισόδηµα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», λάθη υπάρχουν και στον προσδιορισµό του φόρου περαίωσης, κυρίως εξαιτίας των ελάχιστων ποσών που διαφοροποιούνται ανάλογα αν ο υπόχρεος είναι ελεύθερος επαγγελµατίας ή επιχειρηµατίας.
Για παράδειγµα, για φορολογουµένους που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, οι µεν ελεύθεροι επαγγελµατίες έχουν ελάχιστο φόρο περαίωσης 700 ευρώ ανά χρήση, οι δε επιτηδευµατίες έχουν ελάχιστο φόρο 500 ευρώ. Έτσι, η Ομόρρυθμος Εταιρεία ως ελεύθερος επαγγελµατίας τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας και θα έπρεπε για να κλείσει τέσσερις ανέλεγκτες χρήσεις να καταβάλει 700 ευρώ ανά χρήση ή 2.800 ευρώ. Στο ειδοποιητήριο που έλαβε όµως ο φόρος είναι µικρότερος κατά 2.000 ευρώ. Το ίδιο λάθος έχει γίνει και αντιστρόφως σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιτηδευματίες θεωρούν πως αδικούνται από τον φόρο που τους έχει βεβαιωθεί λειτουργεί σε κάθε εφορία ειδικό γραφείο με έμπειρους υπαλλήλους που θα παρέχουν από σήμερα διευκρινίσεις, ενώ θα προχωρούν ακόμη και στη διόρθωση του εκκαθαριστικού σημειώματος σε περίπτωση που οι ίδιοι διαπιστώσουν πως υπάρχουν λάθος στοιχεία.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών η περαίωση θα διενεργείται ως εξής:
- Οι επιτηδευματίες θα μπορούν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου να αποδεχθούν το σημείωμα που θα τους αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο δεν αποκλείεται η προθεσμία αυτή να παραταθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.
-Ο φόρος ισούται με το γινόμενο ακαθάριστων εσόδων, βασικού συντελεστή 2%, του συντελεστή προοδευτικότητας που κυμαίνεται από 1 έως 1,30 και του φόρου 20% για προσωπικές εταιρείες και (25% για Α.Ε. και ΕΠΕ). Προβλέπονται προσαυξήσεις φόρου μέχρι 60% για όσους έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
-Τα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση ξεκινούν από 300 ευρώ για τηρούντες βιβλία Α' κατηγορίας και 500 ευρώ για Β' κατηγορίας και φθάνουν τα 700 ευρώ για Γ' κατηγορίας, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες ορίστηκαν σε 700 ευρώ για βιβλία Β' κατηγορίας και 1.000 ευρώ για Γ' κατηγορίας.
-Οι επιτηδευματίες μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση προκαταβάλλοντας το 20% της συνολικής οφειλής. Το υπόλοιπο εξοφλείται σε 6 δόσεις για ποσό μέχρι 5.000 ευρώ, 8 για 5.001-10.000 ευρώ, 12 για 10.001-15.000 ευρώ, 18 για 15.001-20.000 ευρώ και 24 για ποσό άνω των 20.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κάτω των 500 ευρώ. Ωστόσο, παρέχεται έκπτωση 10% σε εφάπαξ εξόφληση.
-Στην περίπτωση περαίωσης ζημιογόνων χρήσεων ο φόρος από την περαίωση υπολογίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν ή να ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του φόρου περαίωσης η ύπαρξη ή το ύψος της ζημιάς.
-Αν μετά την αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος περιέλθουν σε γνώση του εφόρου συμπληρωματικά στοιχεία, τότε εκδίδεται συμπληρωματικό εκκαθαριστικό.
-Αν σε περαιωμένη χρήση εκκρεμούν αιτήματα επιστροφής φόρου εισοδήματος, η επιστροφή διενεργείται από τον έφορο. Και αν η επιστροφή οφείλεται σε παρακράτηση φόρου πάνω από 1.000 ευρώ ανά βεβαίωση, αποστέλλεται έγγραφο στην εφορία του, ώστε να επιβεβαιωθεί η απόδοσή του.
-Στη ρύθμιση υπάγονται και επιχειρήσεις σε αδράνεια ή όσες δεν δηλώνουν έσοδα, καθώς και νομικά πρόσωπα που τελούν υπό εκκαθάριση μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης.
-Εξαιρούνται από τη ρύθμιση ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι και 31.8.2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις και τις επόμενες αυτής.
-Αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση εισοδήματος σε ενδιάμεση χρήση, εξαιρείται η συγκεκριμένη χρήση και οι επόμενες αυτής, ενώ οι προηγούμενες χρήσεις μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση.
-Εντάσσονται στη ρύθμιση ακόμη και υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά μέχρι 31.8.2010 είχαν υποβληθεί δηλώσεις εισοδήματος των χρήσεων αυτών.
-Αν υπάρχει παράβαση ΚΒΣ ή επιβαρυντικό στοιχείο για χρήση που δεν είχε υποβληθεί δήλωση εισοδήματος, τότε εξαιρείται της ρύθμισης η συγκεκριμένη χρήση και οι επόμενες, ανεξαρτήτως αν για τις επόμενες υποβλήθηκαν δηλώσεις.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη περίπου 700 εκατ. ευρώ στο προσεχές δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου ή συνολικά 1,3 δισ. ευρώ.
Πηγή: www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου