Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Σύγχρονος Καιάδας το Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή υποψηφίων με αναπηρία.


Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζήτησε την προσωπική παρέμβαση της Υπουργού για την απόσυρση του.»

Η αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία μετατρέπεται σε οργή, διαμηνύει με νέα επιστολή της η Ε.ΣΑμεΑ., στην Υπουργό Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου μετά από την έκδοση Δελτίου Τύπου σχετικού με τα δημοσιεύματα του Τύπου για το μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις και ζητάει από την Υπουργό την προσωπική της παρέμβαση για να αποσυρθεί αυτό το μηχανογραφικό δελτίο και να δοθεί το δικαίωμα της εγγραφής όλων των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην κείμενη νομοθεσία, με συνοπτικές διαδικασίες στις σχολές προτίμησής τους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. δεν παραλείπει στην επιστολή της να επισημάνει στην Υπουργό ότι η παρέμβασή της για την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού μηχανογραφικού πρέπει να αποτελέσει συνέχεια των προηγούμενων πολιτικών ενεργειών της από τη θέση της Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθιέρωση της ίσης μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Η απάντηση που δίδεται μέσω αυτού του Δελτίου Τύπου, όπως και το μηχανογραφικό είναι ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου αφού αναφέρεται σε αυτό απροκάλυπτα, ότι κάποιες Πανεπιστημιακές Σχολές αποκλείουν υποψηφίους ορισμένων παθήσεων, λόγω έλλειψης υποδομών για τους φοιτητές με αναπηρία.!!!!

Περαιτέρω το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, το περιεχόμενο του οποίου παρατίθεται παρακάτω, για να λάβετε γνώση :







• Παραδέχεται ευθέως ότι βασικό κριτήριο αποκλεισμού των υποψηφίων με αναπηρία δεν είναι η φύση της αναπηρίας τους και η σύνδεσή της με το αντικείμενο σπουδών των σχολών, αλλά η παντελής έλλειψη υποδομών από μέρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Αγνοεί πλήρως τον συνδικαλιστικό και κοινωνικό ρόλο των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος αφού αναφέρει ως δικαιολογία ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει διαμαρτυρία υποψηφίου για αποκλεισμό λόγω της πάθησής του.
• Ομολογεί ευθέως τις χρόνιες διαρθρωτικές οργανωτικές αδυναμίες των υπηρεσιών του Υπουργείου και της σύνδεσής τους με τις ανώτερες και ανώτατες πανεπιστημιακές σχολές. Μόνο που στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των αδυναμιών το μόνο που καταφέρνει το Υπουργείο είναι ο αποκλεισμός των υποψηφίων φοιτητών με αναπηρία από τις σχολές προτίμησής τους.
• Δεν δίνει καμία συγκεκριμένη απάντηση στις καίριες επισημάνσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. για το πρωτοφανές αλαλούμ των κριτηρίων με τα οποία αποφάσισαν οι σχολές για τον αποκλεισμό κάθε αναπηρίας, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις σχολών με το ίδιο αντικείμενο ήταν διαφορετικές για την ίδια αναπηρία. (π.χ. πολιτικοί μηχανικοί Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης καμία αποκλειόμενη πάθηση ενώ πολιτικοί μηχανικοί Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 5 αποκλειόμενες παθήσεις).

Όπως όμως φαίνεται από αυτό το Δελτίο Τύπου βασικό κριτήριο ήταν μόνο η έλλειψη προσβάσιμων υποδομών των σχολών, στοιχείο που παραβιάζει απροκάλυπτα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως και δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. διαμηνύει στην Υπουργό ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να σέβεται τον εαυτό της όταν προχωράει σε ενέργειες, οι οποίες δεν σέβονται τα μικρά έστω βήματα προόδου που έχουν γίνει στο βάθος των προηγούμενων δεκαετιών για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία, και προειδοποιεί ξανά ότι εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της για την απόσυρση του μηχανογραφικού θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τα οποία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες και πάγιες προτάσεις και ζητάει από την Υπουργό να ορίσει άμεσα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:


Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας

Σχετικά με σημερινά (17/11/2010) δημοσιεύματα του Τύπου για το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

• Όλοι οι προηγούμενοι νόμοι μέχρι και σήμερα, που ρύθμιζαν την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρές παθήσεις, προέβλεπαν τη δυνατότητα αποκλεισμού των σχολών λόγω της φύσης της πάθησης σε σχέση με την επιστήμη, δεν μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν. Πέραν από τη σοβαρότητα της πάθησης σε σχέση με την επιστήμη υπάρχουν και περιπτώσεις σχολών που αποκλείουν υποψηφίους ορισμένων παθήσεων λόγω έλλειψης υποδομών.
• Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν σε γνώση του Υπουργείου ποιοι αποκλείονταν και για ποιους λόγους, αφού οι υποψήφιοι υπέβαλλαν τα δικαιολογητικά τους στις ίδιες τις σχολές
• Μέχρι στιγμής από την ημέρα ανάρτησης του μηχανογραφικού, δεν έχει υπάρξει διαμαρτυρία υποψηφίου για αποκλεισμό λόγω της πάθησής του
• Στο μηχανογραφικό αυτό δόθηκε η δυνατότητα στους υποψήφιους να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν (εκτός από τις σχολές που αποκλείονται λόγω της πάθησης τους) και όχι ανά κατεύθυνση. Δηλαδή δόθηκε με το μηχανογραφικό μεγάλη δυνατότητα επιλογών και επομένως δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ίδιους τους υποψήφιους (1300 περίπου) ο αποκλεισμός μερικών σχολών

Από το Γραφείο Τύπου




Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου