Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Την κατανομή του νέου πακέτου των 25 δισ. ευρώ αποφάσισαν Προβόπουλος-τραπεζίτες.


Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος, στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το κόστος καταθέσεων και γενικότερα η πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε η κατανομή του νέου πακέτου μεταξύ των ιδρυμάτων, με τον Γ.Προβόπουλο να απευθύνει συστάσεις για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω αυτών των εγγυήσεων.






Η κατανομή των 25 δισ. ευρώ από τις εγγυήσεις που έχει ολοκληρωθεί από την ΤτΕ και εστάλη για την τελική έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν στις τράπεζες θα είναι ανάλογες του μεγέθους τους, αλλά και των μεριδίων αγοράς που κατέχουν.

Έτσι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες εκτιμάται ότι θα λάβει η κάθε μία εγγυήσεις 3 με 4 δισ. ευρώ.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επικείμενα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, οι προβλέψεις και τα επισφαλή δάνεια.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β.Ράπανος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες για να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα «stress tests», αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται σε διευρυμένα και αυστηρότερης μεθοδολογίας τεστ για το 2011, με στόχο την αξιολόγηση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και την διαπίστωση της έκθεσής τους σε κρατικό χρέος.


Πηγή: www.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου