«Υπό προϋποθέσεις», οι οποίες θα προσδιοριστούν και θα νομοθετηθούν εντός του Δεκεμβρίου ύστερα από σύντομο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και θα καταβάλονται χαμηλότεροι μισθοί ανά επιχείρηση. Το «πράσινο φως» για να «συμπληρωθεί» εντός του Δεκεμβρίου ο νόμος για το Μνημόνιο (δίδει τη δυνατότητα γενικευμένων αποκλίσεων των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των...
κλαδικών και θα καταβάλονται χαμηλότεροι μισθοί ανά επιχείρηση. Το «πράσινο φως» για να «συμπληρωθεί» εντός του Δεκεμβρίου ο νόμος για το Μνημόνιο (δίδει τη δυνατότητα γενικευμένων αποκλίσεων των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών) έδωσε, τελικώς, η τρόικα. Σε αντάλλαγμα, ωστόσο, η κυβέρνηση συμφώνησε να καταργήσει το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις και στους μη συνδικαλισμένους (εργοδότες και εργαζόμενους)...
Διάλογος
Με αυτά τα δεδομένα, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) ώστε να προωθήσει, μέσα στο επόμενο δεκαπενταήμερο, ειδικό σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις εργασίας που θα προβλέπει:
1. Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα αποκλίνουν, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών. «Τις προϋποθέσεις θα τις καθορίσουν οι κοινωνικοί εταίροι υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις - θέσεις» τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτή τη δέσμευση (του διαλόγου και της συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους) ανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου και στο τελευταίο e - mail που έστειλε στην τρόικα ζητώντας να «συμπληρώσει» το νόμο για το Μνημόνιο και να «διορθώσει» το επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο ζητούσε «να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις», χωρίς καμία προϋπόθεση
Η Λ. Κατσέλη έχει προτείνει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις «ελεγχόμενα» δηλ. για την αποφυγή λουκέτων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (1+1 χρόνο) και με όριο έτσι ώστε μισθοί να μην πέφτουν κάτω από το 10% - 20% της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Εμπλοκή στην επαναρρύθμιση που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση, θα υπάρξει μόνο αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν συνεργαστούν...
2. Την κατάργηση της ευχέρειας του υπουργού να επεκτείνει και να κηρύττει υποχρεωτική για τους εργαζόμενους ενός κλάδου ή επαγγέλματος τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς (η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να συνδικαλιστούν) και όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους θα μπορούν να καταβάλλουν χαμηλότερες αποδοχές.
Διαιτησία
Οι δύο αυτές αλλαγές δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς προσφυγής στη Διαιτησία που ήδη έχει καταρτίσει, σε συνεννόηση με την τρόικα, η Λ. Κατσέλη (το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες).
Η προσφυγή στη διαιτησία θα μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών. Θα μπορεί να γίνεται, ωστόσο, και μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και από οποιοδήποτε μέρος, μετά την υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.
Αντιδράσεις συνδικάτων
Ι. Παναγόπουλος, (πρόεδρος ΓΣΕΕ)
«Η πρόταση για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο είναι καταστροφική και για τους εργαζόμενους και για τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Τη θεωρούμε απαράδεκτη, θέτουμε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεών μας να μην περάσουν τέτοια αντικοινωνικά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος στηρίζοντας (εμμέσως) τη Λ. Κατσέλη.
Τη διαφύλαξη του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων ζήτησε και η ΟΤΟΕ υπογραμμίζοντας ότι «αν αντικατασταθούν με διάσπαρτες επιχειρησιακές, δεν θα υπάρχει καμία μισθολογική βάση ασφαλείας».
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου