Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η ΚΑΠ προς το 2020.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş παρουσίασε την Ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "Η ΚΑΠ προς το 2020: αντιμετωπίζοντας τις μελλοντικές επισιτιστικές, εδαφικές και τις σχετικές με τους φυσικούς πόρους προκλήσεις", στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επισημαίνονται όλως ιδιαιτέρως, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα σημεία της Ανακοίνωσης:
Ουσιώδεις αλλαγές στο σύστημα άμεσων ενισχύσεων:
- το ιστορικό μοντέλο αντικαθίσταται,
- οι ενισχύσεις θα κατευθύνονται στους "ενεργούς" γεωργούς,
-προτείνεται ανώτατη οροφή στις άμεσες ενισχύσεις προς τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις,
- προβλέπεται βασική αποσυνδεδεμένη άμεση ενίσχυση, επί τη βάσει ενιαίας υποχρεωτικής ενίσχυσης σε όλους τους γεωργούς εντός ενός κράτους μέλους (ή μίας περιφέρειας),
- ενισχύεται η περιβαλλοντική απόδοση της ΚΑΠ μέσω υποχρεωτικής "πράσινης" πτυχής των άμεσων ενισχύσεων, η οποία θα βαίνει πέραν των ισχυόντων κριτηρίων πολλαπλής συμμόρφωσης,






- προνοείται πρόσθετη εισοδηματική ενίσχυση των γεωργών στις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα,
- προτείνεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.
Περαιτέρω η Ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται στα μέτρα αγοράς και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής των πόρων της ΚΑΠ, το οποίο η Κομισιόν ανέδειξε ως μία από τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής ΚΑΠ. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστάμκος, η ενιαία ενίσχυση σε επίπεδο ΕΕ (flat rate) δεν συνιστά λύση για τη δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, δεδομένου ότι οι γεωργοί αντιμετωπίζουν διαφορετικές οικονομικές και φυσικές συνθήκες.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε τις ουσιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των επιμέρους περιφερειών και των κρατών μελών της ΕΕ στον γεωργικό τομέα. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, καθώς και στις περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές του ευρωπαϊκού νότου. Παράλληλα, τόνισε τις εμφανείς αποκλίσεις που παρατηρούνται ως προς τη διάρθρωση και την τυπολογία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το κόστος παραγωγής, καθώς και στο ποσοστό συμβολής της γεωργίας στην απασχόληση και την οικονομία στις επιμέρους περιφέρειες. Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε τη διασφάλιση ομαλής και χρονικά επαρκούς μετάβασης στο νέο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων και την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των καταστάσεων μεταξύ των κρατών μελών και των γεωργικών τομέων.
Κατά τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, "η Ανακοίνωση της Κομισιόν ως κείμενο προσανατολισμού θέτει πολλά ζητήματα και δίνει λίγες απαντήσεις. Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εν συνεχεία το Σώμα εν συνόλω θα τοποθετηθεί με συνέπεια και με διεκδικητικό πνεύμα επί των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν που θα ακολουθήσουν. Η γεωργία κατέχει σημαίνουσα θέση στην ανάπτυξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου. Η σχέση μεταξύ της κοινωνίας των Ελλήνων γεωργών και της πολιτικής εκπροσώπησης ζητεί τον γόνιμο επανακαθορισμό της επί τη βάσει ενός διεκδικητικού μεσο-μακροπολιτικού θεματολογίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο δεν πρέπει να είναι προϊόν ενός προσχηματικού εσωτερικού διαλόγου, αλλά συμπεφωνημένο θεμέλιο μιας δημιουργικής φυγής προς τα εμπρός".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου