Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.


Το υπαρκτό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να τίθεται υπό συνθήκες ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα και σε μια περίοδο όπου ουσιαστικά η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Η θέση αυτή κυριάρχησε και υπερψηφίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεκλήθη το μεσημέρι στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Καρπέτας έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Νίκο Σολδάτο ο οποίος και καλωσόρισε τους περιφερειακούς συμβούλους στην περιοχή ενώ στην αντιφώνηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στο νόημα της επιλογής της Βόνιτσας ως τόπου φιλοξενίας της συνεδρίασης και παράλληλα έκανε μια σύντομη επισκόπηση των έργων της Περιφέρειας που εκτελούνται στην περιοχή.

Η συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία Χώρων Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών στη Δυτική Ελλάδα ξεκίνησε με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Γεωργιόπουλου.








Στην εισήγηση του ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν κωφεύει, δεν αποφεύγει την ευθύνη που της αναλογεί ως θεσμικού εκφραστή της κοινωνίας, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όλες αυτές τις ημέρες διαβουλεύτηκε με τους θεσμικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών, αφουγκράστηκε τις φωνές, τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις των πολιτών. Παρακολούθησε τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σε όλη τη χώρα. Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής χρονικής πίεσης ούτε με μέτρα αποσπασματικά που μεταθέτουν το πρόβλημα από τα αστικά κέντρα στην Περιφέρεια».

Και πρόσθεσε: «Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να κληθούν σ’ ένα οργανωμένο διάλογο, σε μία διαβούλευση με βάση μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτή η διαβούλευση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λάβει χώρα, να εξελιχθεί σε συνθήκες προεκλογικές. Μέσα σε συνθήκες προεκλογικής έντασης υπάρχει ο ορατός κίνδυνος, η προσθήκη αισθημάτων ανασφάλειας, στον ήδη υπάρχοντα κοινωνικό θυμό, να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες τοπικές αντιδράσεις. Ο διάλογος πρέπει να κατατείνει, μέσα από τη συνολική αποτύπωση του προβλήματος, στην εξεύρεση λύσεων προκειμένου να απομειωθούν, αν δεν εξαλειφθούν οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση και διαβίωση των χιλιάδων παράνομων μεταναστών».

Μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταναστευτικής πολιτικής, όπως σημειώθηκε, πρέπει να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως η αναθεώρηση της Συμφωνίας «Δουβλίνο 2» αλλά και η επιδίωξη διακρατικής συμφωνίας με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.

Άρνηση στην πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταγράφηκε και από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής του συνόλου των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η αναστολή λειτουργίας της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης για την ανάκληση λειτουργίας της Αχαϊκής εστίασε στην πρόνοια για το μέλλον των εργαζομένων προτείνοντας να ισχύσει το ίδιο καθεστώς που ίσχυσε για την Tbank (Πρώην ΑΣΠΙΣ), της οποίας το προσωπικό απορροφήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που ανέλαβε τις καταθέσεις και τα δάνεια της Tbank.

Την βασική εισήγηση του θέματος έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Κελεπούρης ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό αλλά και στους λόγους ίδρυσης της Αχαϊκής Τράπεζας, στην κρίση που πλήττει το τραπεζικό σύστημα με έμφαση στις μικρότερες Τράπεζες αλλά και στις στρεβλώσεις που αναπτύχθηκαν την εποχή της γρήγορης ανάπτυξης, του φτηνού χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων.

«Η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας πρέπει, επισήμως, να μάθει τους πραγματικούς λόγους της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας της Αχαϊκής», είπε ο κ. Κελεπούρης, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Το προσωπικό της Αχαϊκής Τράπεζας, όπως σημείωσε ο κ. Κελεπούρης, πρέπει είτε να απορροφηθεί από το σύνολο των Τραπεζών που διατηρούν καταστήματα στην Δυτική Ελλάδα, είτε να απορροφηθεί από την Τράπεζα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Αχαϊκής, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ο οποίος πρόσθεσε ότι η Δυτική Ελλάδα δεν αντέχει άλλους ανέργους και ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση και πίεση για την διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας της Αχαϊκής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου