Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ .


Την συγκρότηση Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας εξήγγειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας, από το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς».

Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας», ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα που καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες τροχαίων ατυχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας της απηρχαιωμένου οδικού δικτύου αλλά και της μη ολοκλήρωσης της ανακατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων.












«Έχουμε χρέος να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να επιμείνουμε σε δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης που θα κάνουν συνείδηση για κάθε έναν από εμάς τους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, θα κληθούν να συμμετάσχουν, πέραν των εκπροσώπων της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Έργο του Συμβουλίου θα είναι η ανάληψη δράσεων που θα ενισχύσουν το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια στην Δυτική Ελλάδα το οποίο θα εξειδικεύει τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και παράλληλα θα καταλήγει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια στην Δυτική Ελλάδα θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του δικτύου, τα στατιστικά στοιχεία και τους διαθέσιμους πόρους και θα καταλήγει σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους. Το Σχέδιο θα αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ ήδη κατατέθηκε από μέρους του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» η πρόθεση να αναλάβει την παρακολούθηση και την ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του Σχεδίου, με συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων και με την υποβολή ετήσιων εκθέσεων.

Όπως τονίστηκε στη σημερινή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, προοπτικά η δραστηριότητα αυτή μπορεί ν’ αποτελέσει τον πυρήνα ενός Περιφερειακού Παρατηρητηρίου για την Οδική Ασφάλεια.

«Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας έχει πολύπλευρες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Αναλαμβάνουμε μια δέσμη παρεμβάσεων ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να συμβάλλουμε στον στόχο της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ασκούμε πιέσεις ώστε να επιταχυνθούν τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες και ν’ αποκτήσει η Δυτική Ελλάδα ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο αυτοκινητόδρομων», δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας μετά το τέλος της εκδήλωσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου