Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τι συμφωνήθηκε με την τρόϊκα


Αλλαγές στο εργασιακό, επίσπευση μεταρρυθμίσεων, "παράθυρο" για εργαζομένοιυς σε ΔΕΚΟ που θα κλείσουν.
Ανακούφιση προκαλεί η συμφωνία με την οποία ξεπερνιέται ο σκόπελος των τριβών κυβέρνησης και τρόϊκας για την επικαιροποίηση του μνημονίου και τις διαρθρωτικές αλλαγές με την οποία ομαλοποιείται η κατάσταση. Μετά χθεσινοβραδυνή ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης της τρόικας(ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και του . Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα στο προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου να ανακοινωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας.







Οι συνομιλίες είχαν επικεντρωθεί στις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως με τις μετατάξεις υπαλλήλων), στην αγορά εργασίας (επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας) και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται σαν νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «χρυσή τομή» βρέθηκε και στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της υπερίσχυσης των κλαδικών. Η τρόικα ζητεί επίσης επιτάχυνση των ενεργειών και όσον αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και το άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων».
Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση έχει τεθεί, παράλληλα, το ζήτημα να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις του μνημονίου, θα υλοποιούνταν από το β΄ εξάμηνο του επομένου έτους. Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο, ενώ σήμερα Τρίτη το πρωί, η τρόικα παρουσιάζει, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας.
Με βάση το πόρισμά της, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο. Το νέο «τεστ» για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, προσδιορίζεται για τον προσεχή Μάρτιο.

Πηγή: Σοφοκλέους in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου