Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου


Ολοκληρώνονται σήμερα, Δευτέρα, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και την σύνταξη της τελικής εκθέσεως προόδου για την εκταμίευση της γ' δόσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι πολύωρες συναντήσεις του Σαββατοκύριακου επικεντρώθηκαν στις διαρθρωτικές αλλαγές και σε μεταρρυθμίσεις σχετικές με εργασιακά ζητήματα στις ΔΕΚΟ και το μισθολογικό κόστος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.






Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων θα συνομολογηθεί σήμερα σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας, κατά την οποία θα διευκρινιστούν τεχνικής φύσης θέματα και θα αποτυπωθεί η κοινή βούληση για συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και των μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Ωστόσο, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη επιτυχημένης εφαρμογής του φιλόδοξου Προϋπολογισμού του 2011 και στη λήψη άμεσων μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας.

Η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται στο γεγονός της ενεργής εμπλοκής του συμβούλου του πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμου στην αποκρυστάλλωση των ελληνικών θέσεων, αλλά και από την έκτακτη ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία των διαβουλεύσεων από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Η έκθεση προόδου της τρόικας θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου οι διεθνείς οργανισμοί να αποφασίσουν την εκταμίευση της γ' δόσης του δανείου που ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα εισηγείται την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο θα αναφέρεται στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Οι κ.κ. Σ. Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) προειδοποίησαν ήδη την κυβέρνηση πως τυχόν αποκλίσεις στο κλείσιμο του εφετινού Προϋπολογισμού και νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών πολιτικών κατά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου ενδεχομένως να αποτελέσουν «ανυπέρβλητο εμπόδιο» στην εκταμίευση της δ' δόσης των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Τις ίδιες επισημάνσεις αναμένεται να επαναλάβουν αύριο, Τρίτη, τα στελέχη της τρόικας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στους εκπρόσωπους του Τύπου, λίγο πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα. Η εν λόγω συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματισθεί για σήμερα, ωστόσο η συνέχιση των διαπραγματεύσεων τρόικας – κυβέρνησης την μετάθεσε κατά μια ημέρα.



Πηγή: www.in.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου