Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Η δημοσιονομική εξυγίανση, η ανάπτυξη και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν το τρίπτυχο της πολιτικής μας, στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι πολίτες.
Ειδικά για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής προωθούνται στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποσκοπούν:
• Στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας
• Στην ένταξη ανέργων, νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας.
• Στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας που εξασφαλίζει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
• Στη μείωση του αριθμού των ατόμων, κυρίως των παιδιών και των νέων, που αποκλείονταν και από τη φτώχεια και αποκλείονται ακόμη και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
• Στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων, κατά προτεραιότητα μέσω διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης .
Τα προγράμματα και οι δράσεις που εξαγγέλλονται σήμερα, περιλαμβάνονται στο εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και υλοποιούνται από τη χώρα μας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης για το 2020.
Σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό που συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης , κ. Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, και ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης, αποφασιστήκαν τα ακόλουθα:







1) Η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.

2) Η ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για την κοινωνική οικονομία, η λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας. Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με την Ε.Ε. ώστε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι να τύχει Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για το τρέχον και επόμενο έτος και να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη οικονομική του βιωσιμότητα.

3) Η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η κάλυψη αυτή αφορά:

-Ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

-Ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.

-Εργαζόμενους που συμπλήρωσαν το 2010, πενήντα ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα ( αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα).

Τέλος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ψηφίζεται η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν και θα δημοσιοποιήσουν τα μέτρα αυτά αύριο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου