Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Φοροκίνητρα για να «ζεσταθούν» οι αγορές ακινήτων και Ι.Χ. προωθεί η κυβέρνηση.


Νομοσχέδιο-«σκούπα» με δέκα αλλαγές στη φορολογία καταθέτει το επόμενο διάστημα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, προβλέπεται απαλλαγή «πόθεν έσχες» για κατοικία έως 120τμ και λιγότερες επιβαρύνσεις σε οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού.

Στόχος είναι η αναθέρμανση της αγοράς, όπως επίσης και να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων από το 2011 στις επιχειρήσεις.

Mε τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης στα μικρού και μεσαίου κυβισμού ΙΧ, με αποτέλεσμα να επέλθει μείωση της φορολογίας από 1.500-2.000 ευρώ.




Σημειώνεται ότι για την κατοικία μέχρι 120τμ, η απαλλαγή δεν θα αφορά μόνο την περίπτωση αγοράς με μετρητά, αλλά και στην απόκτηση ακινήτου με στεγαστικό. Με λίγα λόγια, θα εξαιρούνται από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και τα χρεολύσια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντικότατη πτώση στις αγορές ακινήτων και ΙΧ έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη πτώση τα έσοδα του Κράτους.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πώς θα επιβαρύνουν οι ημιυπαίθριοι χώροι τη φορολογική αξία του ακινήτου.

Άλλα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-«σκούπα» είναι η μείωση του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ μεγαλύτερης αξίας, η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων πάνω από 5 μονάδες και η μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών σε 20%.

Παράλληλα, εξετάζεται η αναστολή του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο με αύξηση στο 0,20% του φόρου στις συναλλαγές μετοχών, η μείωση της φορολογίας των πλοίων και η έκπτωση φόρου για χρήση φοροκάρτας σε όλες τις συναλλαγές.

Αναμένονται, τέλος, αλλαγές στη φορολογία καπνού και τσιγάρων και η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% στο «καλάθι» της νοικοκυράς.



Πηγή: www.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου