Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Κατερίνα Μπατζελή : « Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού»


Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία της Yπουργού Κατερίνας Μπατζελή και του Yφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των συνδέσμων αλευροβιομηχάνων, του συνδέσμου βιομηχανιών ζωοτροφών, του συνδέσμου των χοιροτρόφων, των εμπόρων δημητριακών και της ΠΑΣΕΓΕΣ.


Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Κομνηνός. Αυτό που υπογραμμίσθηκε είναι ότι η χώρα μας έχει την δυνατότητα παραγωγής άριστης ποιότητας μαλακού σιταριού.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας η Ελλάδα εισάγει μόνο το 16% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι από την Ρωσία- Ουκρανία και Καζακστάν. Σε αυτό το σημείο η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι: «Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση των αλεύρων και του ψωμιού από κανέναν είτε από τους αλευροβιομήχανους, είτε από τους αρτοποιούς».
Το σύστημα ελέγχου τόσο για τους αλευροβιομήχανους, όσο και για τους αρτοποιούς θα συνεχίσει να υπάρχει προκειμένου να γίνεται γνωστό το κόστος παραγωγής και η τιμή πώλησης.
Η Υπουργός ανήγγειλε τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης αφ ενός και φορέα διαχείρισης αφετέρου δημητριακών.
Η κ. Μπατζελή καυτηρίασε το φαινόμενο των συμβολαίων με ανοιχτές τιμές που είναι ελληνική «πατέντα» και τόνισε: «Τα συμβόλαια από εδώ και στο εξής θα έχουν συγκεκριμένες τιμές».
Ενισχύεται το εισόδημα των σιτοπαραγωγών μέσα από αγροπεριβαντολογικά κίνητρα και κάλεσε την ΠΑΣΕΓΕΣ να υποχρεώνει τα μέλη της ώστε να παράγουν ποιοτικά προϊόντα.
Άμεση κίνηση του ΥΠΑΑΤ είναι η καταγραφή και η ποιότητα των αποθεμάτων η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προσδιορισθεί η τιμή στην εγχώρια κατανάλωση .
Για την τιμή του ψωμιού σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η κυρία Υπουργός είπε ότι : «θα πρέπει να επανέλθει στις τιμές του 2007-2008».
Σε σχέση με τους αλευροβιομήχανους που θα επιθυμούσαν την αύξηση των τιμών η κ. Μπατζελή ξεκαθάρισε ότι: «Δεν δικαιολογούνται και θα ελεγχθούν από τις εποπτεύουσες αρχές». Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι όποιες παρεκκλίσεις τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο αγοράς.
Τέλος με το νομοσχέδιο για τη σύσταση μητρώου εμπόρων, εφοδίων και γεωργικών προϊόντων που συζητείται στη Βουλή στις 2 Σεπτεμβρίου το ζήτημα των εμπόρων και των μεσαζόντων στο τομέα των δημητριακών οργανώνεται με τον καλύτερο τρόπο.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε δεν θα υπάρξει πρόβλημα διατροφικής κρίσης γιατί υπάρχουν σημαντικά αποθέματα δημητριακών στις αποθήκες τις Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου