Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ


Η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια της λήψης συμπληρωματικών μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών στο νομό, λόγω των αναφερθέντων από τα ΜΜΕ περιστατικών εμπύρετων καταστάσεων, που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου και λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών και κοινωνικών συνθηκών, προσπαθώντας να κινητοποιήσει όλους τους φορείς και πολίτες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος ζητά, παράλληλα με τα μέτρα των αρμόδιων φορέων, τη συνεργασία των πολιτών στο κομμάτι, που τους αφορά και θα πρέπει να τους απασχολεί.
Η συμβολή των πολιτών είναι σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια και ζητούνται απλές ενέργειες, που μπορεί να εφαρμόσει ο κάθε πολίτης ατομικά στους χώρους εντός και γύρω της οικίας του, στα κτήματά του, στο χώρο εργασίας του.
Εκτός του γνωστού, ότι τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στα στάσιμα νερά, όπου και αναπτύσσονται, ώσπου να γίνουν τέλεια, πτερωτά έντομα, αποτελεί μεγάλη βοήθεια στην καταπολέμηση των κουνουπιών, η εφαρμογή των παρακάτω απλών ενεργειών, ώστε να προληφθεί η μετάδοση σοβαρών ασθενειών.
.Τα μέτρα αυτά, είναι τα παρακάτω:
-Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδων, γουρνών, ποτιστρών, ανθοδοχείων, μπουκαλιών, παλαιών ελαστικών κλπ) τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώνουν νερά. Δοχεία, τα οποία είναι χρήσιμα πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα ώστε να μην συγκεντρώνουν νερό, ενώ δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.
- Άδειασμα του νερού, μετά το πότισμα, από τα πιατάκια των γλαστρών.
-Τακτικός καθαρισμός των υδρορροών ώστε να μην λιμνάζει το νερό.
-Συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων, ερμητικό κλείσιμο φρεατίων αποχέτευσης. Τοποθέτηση λεπτής σίτας στους αγωγούς εξαερισμού της αποχέτευσης.
-Άμεση επισκευή διαρροών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.
-Εφαρμογή καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.
-Συνεχής ανανέωση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και των σιντριβανιών, επαρκής χλωρίωση του νερού τους και άδειασμα αυτών όταν δεν χρησιμοποιούνται.
-Εντοπισμός και εξουδετέρωση κάθε εστίας ανάπτυξης κουνουπιών από τους ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους ευθύνης τους.
-Διαχείριση των αποβλήτων και λυμάτων σε κάθε οικία και επιχείρηση σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες αντιμετώπισης των αποβλήτων. Να αποφεύγεται κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση αυτών καθώς και η δημιουργία βούρκων από αυτά.
-Ανανέωση του νερού στις ποτίστρες των ζώων και στις δεξαμενές και στέρνες νερού. Να μαζεύονται τα φύλλα ή άλλα σκουπίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια τους. Τα ανοίγματα δεξαμενών συλλογής νερού να καλύπτονται με λεπτή σίτα.
-Αποστράγγιση χωραφιών και άλλων επιφανειών, μετά την άρδευση ή βροχή, για αποφυγή λιμναζόντων υδάτων.
-Καθαρισμός αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών από χόρτα, πέτρες, χώματα και άλλα υλικά που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού. Να διευκολύνεται η συνεχής ροή υδάτων όπου είναι δυνατόν.
-Συνεχής καθαρισμός δικτύου όμβριων υδάτων και διευκόλυνση της ροής των νερών.
-Αποφυγή ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών.
-Αποφυγή διάνοιξης λάκκων.
-Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών.
-Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στους Δήμους και στη Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας.
-Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, όπως τοποθέτηση λεπτών αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών) στις πόρτες και στα παράθυρα και χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά την διάρκεια του ύπνου. Συχνή χρήση εντομοαπωθητικών σπρέι και λοσιόν και επαρκή κάλυψη της μεγαλύτερης επιφάνειας του σώματος κάθε ατόμου (μακριά μανίκια και παντελόνια κ.λ.π.)
-Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων, οικιακών σπρέι ή άλλων σκευασμάτων για την καταπολέμηση εντόμων. Η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σε μορφή υγρού ή πλακιδίων να γίνεται προσεχτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.
Η συνεισφορά των πολιτών στον εντοπισμό, περιορισμό και εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών (συγκεντρώσεις στάσιμου νερού) αποτελεί σημαντικό βήμα στη γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών.
Η συνεργασία φορέων (Υπηρεσιών, ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού, Υπουργείων, Περιφέρειας ) και πολιτών κρίνεται απαραίτητη.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία για όποια περαιτέρω πληροφορία και ενημέρωση στα τηλέφωνα: 2631364107, 263164104, 2641363452 , 6977231423.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου