Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για το «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών.


Τα τελευταία τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια ιδιωτών (στεγαστικά, καταναλωτικά / πιστωτικές κάρτες, επιχειρηματικά) τριπλασιάστηκαν. Με βάσει τις δυσοίωνες προβλέψεις που μιλούν για συρρίκνωση του ΑΕΠ και περαιτέρω ύφεση, τα δάνεια ιδιωτών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2012, δάνεια αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων.
Η ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση των δόσεων των δανείων των Δημοσίων Υπαλλήλων και ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν αρκούν.








Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, που θα «κουρεύει» κυρίως τα στεγαστικά δάνεια (52% των χορηγηθέντων δανείων), αλλά και τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και η ομαλότητα στα οικονομικά εκατομμυρίων νοικοκυριών. Η ραχοκοκαλιά της χώρας μας, οι χιλιάδες οικογένειες που αναγκάστηκαν με παλαιότερα δεδομένα να δανειστούν, θα πρέπει να στηριχθούν εμπράκτως, ώστε να μην βιώσουν μία επίπονη «χρεοκοπία».
Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προστατευθεί από ένα μικρό «κραχ», που θα διαλύσει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς και κυρίως πρέπει η Πολιτεία να εισάγει τα αντι-υφεσιακά εκείνα μέτρα, που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
Δεν αρκεί να προβλεφθούν ρυθμίσεις μόνο για τους φερέγγυους δανειολήπτες, όπως διαρρέεται στον Τύπο τις τελευταίες μέρες, καθώς πολύ σύντομα και τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά θα παρουσιάσουν καθυστερήσεις. Απαιτείται μία συνολική προσέγγιση του ζητήματος, με μέτρα που θα αγγίζουν όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Ας προβλέψουμε έγκαιρα – έστω για πρώτη φορά - λύση για το πρόβλημα, πριν να είναι πολύ αργά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου